Αθώος ο Στρος Καν. Πολιτικό μέλλον στη Γαλλία

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην υπόθεση Στρος Καν με την άτακτη καμαριέρα. Τι πολιτικό μέλλον ανοίγεται για τον Στρος-Καν στη Γαλλία;

Προς κατάρρευση οδεύουν οι κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με τους New York Times, καθώς οι ανακριτικές αρχές έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας η οποία κατηγόρησε για βιασμό τον πρώην επικεφαλή του ΔΝΤ.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή με τον Στρος Καν, αξιωματούχοι της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης φέρεται να δηλώνουν ότι: «Από την αρχική της καταγγελία στις 14 Μαίου, η ενάγουσα έχει επανειλημμένα πει ψέματα».

Τα νέα ευρήματα των αρχών σχετίζονται με ανακρίβειες στην αίτηση ασύλου της 32χρονης από τη Γουινέα, καθώς και τη πιθανή σχέση της με μέλη εγκληματικών ομάδων, που εμπλέκονται σε εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων. Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι οι ανακριτικές αρχές συναντήθηκαν την Πέμπτη με τους δικηγόρους του Στρος-Καν για να τους ενημερώσουν σχετικά με την πορεία των ερευνών, και εκεί συζητήθηκε η πιθανή απαλλαγή του Γάλλου πολιτικού και το κλείσιμο της υπόθεσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η 32χρονη καμαριέρα φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν κατάδικο την ημέρα που δέχτηκε την επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος Καν, όπου συζητούσε τα οφέλη που πιθανώς να είχε αν κατηγορούσε τον Γάλλο πολιτικό για βιασμό.

Επιπλέον, ο άντρας με τον οποίο μιλούσε, σύμφωνα με τις αρχές, είχε συλληφθεί για κατοχή 180 κιλά μαριχουάνας, και φέρεται να είχε κάνει αλλεπάλληλες καταθέσεις συνολικού ύψους 100.000 δολαρίων σε λογαριασμό της 32χρονης τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπλέον, στις καταθέσεις της η γυναίκα είχε πει στις αρχές ότι στην αίτησή της για άσυλο είχε αναφέρει και προηγούμενο βιασμό, αλλά στην ίδια την αίτηση δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. Εκτός αυτού, η 32χρονη καμαριέρα ανέφερε στις αρχές ότι έχει υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, αλλά στην αίτησή της για άσυλο η αναφορά ήταν εντελώς διαφορετική.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ανώτατου πολιτειακού δικαστηρίου στο Μανχάταν, όπου οι ανακριτές της εισαγγελίας θα ενημερώσουν τη δικαστή ότι «υπάρχουν προβλήματα στην υπόθεση». Ως εκ τούτου, το δικαστήριο αναμένεται να ελαφρύνει τους όρους της εγγύησης και δεν αποκλείεται ο Στρος Καν να αφεθεί ελεύθερος με κάποιους περιορισμούς.

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον DSK; Οι νέες πληροφορίες πιθανώς να δώσουν νέα τροπή στην υπόθεση, η οποία κόστισε στον Ντομινίκ Στρος Καν την θέση του στο ΔΝΤ και την διαφαινόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Πολλά στελέχη του ΣΚ της Γαλλίας αρχίζουν πάλι να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά το ενδεχόμενο ενός πολιτικού μέλλοντος για τον Ντομινίκ Στρος Καν.

“Πρόκειται για έναν κεραυνό αυτή τη φορά όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν καταρρεύσουν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν, θα έχει υπάρξει θύμα της λειτουργίας του συστήματος. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποια θα είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, δεν έχει ακόμη επιλυθεί”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

“Ολοι όσοι ποντάρισαν στην πολιτική του εξαφάνιση τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε έναν άνθρωπο που, το ελπίζω, θα είναι ελεύθερος και θα μπορεί να κοιτάζει τους Γάλλους στα μάτια”, δήλωσε ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν στη France Info.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι ελπίζει πως η σημερινή αιφινιδιαστική ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλων των κατηγοριών.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ Στρος-Καν Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δηλώνει στο blog του. “Εάν οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη επιβεβαιωθούν από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, υπάρχει λόγος για να ξαναβρούμε το χαμόγελο. Αλλά, ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη και τον DSK να πουν την αλήθεια”, γράφει ο βουλευτής, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώτης γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί στις εσωκομματικές εκλογές.

Η ίδια η Μαρτίν Ομπρί ανακοίνωσε ότι θα εκφρασθεί δημόσια μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη.

“Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εάν αθωωθεί”, δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπορλό, ο νέος υπουργός Οικονομίας , Οικονομικών και Απασχόλησης της Γαλλίας, στα δίκτυα i-Tele και Radio Classique. “Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε, με την απόσυρση των κατηγοριών…τι τον εμποδίζει να επανέλθει, εάν έχει τη δύναμη και την επιθυμία;”, είπε.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα λήγει στις 13 Ιουλίου.

Διαβάστε τι σχέση έχει η σύλληψη Στρος-Καν με το χρυσό των ΗΠΑ και τις ΧΧΧ τσόντες του Στρος Καν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.