Ποιές ελληνικές τράπεζες περνούν τα τεστ αντοχής, ποιές όχι

Ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα των stress-test για τις ευρωπαικές τράπεζες και σύμφωνα με το Dow Jones Newswires και την Wall Street Journal οι ελληνικές τράπεζες εκτός από μία θα τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal τα πράγματα έσφιξαν για τις ελληνικές τράπεζες ιδίως μετά την απόφαση της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής να πράξει προφητικά(;) και να συμπεριλάβει στα tests το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως και οι έξι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (Εθνική, Εurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου, MPB) έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 πάνω από 5%, αλλά η βασική ανησυχία είναι η έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα.

Στην Wall Street Journal αναλυτές εκτιμούν ότι η μόνη τράπεζα που θα αποτύχει στα tests θα είναι η κρατική ATEbank.

Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνεί και το πρακτορείο Dow Jones Newswires όπου αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ωστόσο στην πλειονότητά τους αναμένεται να περάσουν τα ευρωπαϊκά stress-test, εκτός από την ATEBank για την οποία υπάρχουν αμφιβολίες.

Ο αναλυτής της Nomura, Prathmesh Dave σημειώνει : ”Η αίσθησή μου είναι ότι τα stress test θα είναι και πάλι καλά.Όμως μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, η ATEBank είναι η μοναδική που ευρέως αναμένεται να αποτύχει και θα συμφωνήσω –επιφυλάσσομαι να σχολιάσω για τις υπόλοιπες επτά”.

”Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα περισσότερα κρατικά ομόλογα, όμως έχει το μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.Δηλαδή η ΕΤΕ έχει 19,5 δισ. ευρώ σε υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, τα 5,5 δισ. ευρώ από αυτά αφορούν μία συμφωνία ανταλλαγής με την κυβέρνηση που ίσως αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.Η Alpha Bank έχει μικρότερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα αλλά και χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας” τονίζουν αναλυτές.

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής εμφανίζεται και ο Ε.Βενιζέλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.