Οι 10 πιο φθηνοί προορισμοί για διακοπές στην Ελλάδα

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς διακοπές δε γίνεται. Διαβάστε ποιοι είναι οι δέκα πιο φθηνοί προορισμοί στην Ελλάδα.

Τα σκληρά χαράτσια του Σεπτεμβρίου καραδοκούν αλλά για να μη σας βγουν ξινές οι διακοπές, βρήκαμε και σας παραθέτουμε δέκα φθηνούς δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές.

Σαντορίνη

Δημοφιλής προορισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, με την πρώτη ματιά φαίνεται αδιανόητο να μπει η Σαντορίνη στη λίστα των οικονομικών διακοπών. Και όμως, με λίγη έρευνα καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ελκυστικό budget διακοπών στο νησί του Ηφαιστείου. Έχουμε και λέμε: Το συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά θα σας πάει και θα σας φέρει πίσω με 46,90 ευρώ. Στο κάμπινγκ Santorini στα Φηρά το κόστος διανυκτέρευσης ανά άτομο φτάνει τα 10 ευρώ.

Κάντε τη βόλτα σας στην πρωτεύουσα και απολαύστε δωρεάν το πιο φαντασμαγορικό θέαμα στο νησί: το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Πέρα όμως από τη μαγευτική θέα στη Νέα Καμμένη, αξίζει να επισκεφτείτε και την ενδοχώρα. Μια στάση στο Αρχοντικό Αργυρού στη Μεσαριά θα σας κοστίσει μόνο 3 ευρώ -5 με ξενάγηση-, ενώ η στάση στο Μουσείο Οίνου, στο δρόμο προς το Καμάρι, θα σας στοιχίσει 6 ευρώ και περιλαμβάνει την είσοδο στο μουσείο, ηλεκτρονική ξενάγηση και δοκιμή τριών κρασιών.

Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές, αλλά σας προτείνουμε να πάρετε το καραβάκι για την παραμελημένη και σίγουρα πιο οικονομική Θηρασιά.

Όσον αφορά το φαγητό, αν και η δημοφιλέστερη φτηνή επιλογή στο νησί είναι τα σουβλάκια, υπάρχουν και άλλες επιλογές: Ο κλασικός Νικόλας στα Φηρά με περίπου 12-15 ευρώ το άτομο, και η ταβέρνα Λάβα στην Περίσσα με τις ίδιες τιμές.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: 280 ευρώ.

Φούρνοι

Από Πειραιά μετ’ επιστροφής με 58 ευρώ. Στήστε τη σκηνή σας στο ελεύθερο κάμπινγκ της παραλίας Πετροκόπι και τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Εάν πάλι θέλετε τις ανέσεις σας, κατευθυνθείτε στα δωμάτια Ευτυχία με 35 ευρώ το δίκλινο. Στα ταβερνάκια της Χώρας και της Χρυσομηλιάς το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο, αλλά οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-12 ευρώ· δοκιμάστε ψαρόσουπα στον Νίκο στο λιμάνι. Στις 15 Αυγούστου φροντίστε να είστε στο πανηγύρι της Παναγίας στο λιμάνι. Με 5 ευρώ θα φάτε ντόπιους παραδοσιακούς μεζέδες. Στις 28 Αυγούστου ακολουθεί το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη του Αποκεφαλιστή και Θερμαστή στο προαύλιο της ομώνυμης μονής. Αν θέλετε να γλιτώσετε τις πολλές μετακινήσεις, περπατήστε μέχρι τις παραλίες Ψιλή Άμμος και Καμπί, αν πάλι είστε αποφασισμένοι για περισσότερα έξοδα νοικιάστε ένα μηχανάκι -συμφέρει σε σχέση με τα θαλάσσια ταξί- και κατευθυνθείτε προς την Κεραμιδού, τη Βλυχάδα και τον Αϊ-Γιάννη. Φεύγοντας αγοράστε το εξαιρετικό ντόπιο θυμαρίσιο μέλι από τον φούρνο στην πλατεία του Πλατάνου· και φτηνό και υγιεινό.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €160 ή €250 αν προτιμήσετε την άνεση του δωματίου.

Σύρος

Aκόμα και στις Κυκλάδες μπορείς να κάνεις φτηνές διακοπές. Συγκεκριμένα, το καράβι για Σύρο κοστίζει μετ’ επιστροφής 35,90 ευρώ, ενώ στο κάμπινγκ Two Hearts στον Γαλησσά η τιμή για διανυκτέρευση είναι 8 ευρώ το άτομο. Εάν θέλετε περισσότερη άνεση, μπορείτε να μείνετε σε ξύλινη σκηνή με 12 ευρώ το άτομο, ενώ όσοι κάνετε κρατήσεις μέσω ίντερνετ έχετε 10% έκπτωση. Ώρα για περιήγηση στην Ερμούπολη. Η βόλτα σας ξεκινάει με μια δωρεάν επίσκεψη στο δημαρχείο που δεσπόζει στην πλατεία Μιαούλη. Επόμενη στάση το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» με είσοδο 2 ευρώ. Ζεσταθήκατε; Πεινάσατε; Βουτήξτε στη φημισμένη παραλία της Ποσειδωνίας και αμέσως μετά για ψητό και μαγειρευτό φαγητό στην ταβέρνα του Άσωτου Υιού. Υπολογίστε να ξοδέψετε 12-15 ευρώ ανά άτομο. Στη Σύρο γίνεται και το πιο ενδιαφέρον και ποικιλόμορφο φεστιβάλ του Αιγαίου, τα Ερμουπόλεια. Συγκεκριμένα, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε δωρεάν συναυλία των Blues Wire και Abbie Gale, στην πλατεία Μιαούλη, 19 εκθέσεις εικαστικών τεχνών με ελεύθερη είσοδο, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στο θέατρο «Απόλλων» με το φθηνό εισιτήριο να κοστίζει 10 ευρώ και το τριήμερο 2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη» χωρίς να πληρώσετε τίποτα. Επίσης ο μέσος όρος του εισιτηρίου για τις πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις του φεστιβάλ κυμαίνεται στα 10 ευρώ.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €260

Καβάλα

Τα συνδυάζει όλα και συμφέρει. Ξεκινώντας από τα εισιτήρια μετακίνησης με ΚΤΕΛ -80 ευρώ μετ’ επιστροφής- και καταλήγοντας στη διαμονή -6 ευρώ- στο κάμπινγκ Α’ κατηγορίας Μπάτης. Στο ενδιάμεσο, μη χάσετε το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis από 12 έως 20 Ιουλίου, όπου με 22 ευρώ θα δείτε πέντε συναυλίες (μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Mad Manoush, The Locos, The Tossers, dj Kosta Kostov, Imam Baildi και Άλκηστις Πρωτοψάλτη). Στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου παρακολουθήστε δωρεάν παραστάσεις φολκλορικών χορών. Για τους πιο γκουρμέ, τύπους καθημερινά σερβίρονται έθνικ γεύματα με μόλις 7 ευρώ.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €250

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, αν και δεν φαντάζει και η πιο φτηνή επιλογή, έχει και αυτή τα τυχερά της. Να πάτε και να ‘ρθετε με ΚΤΕΛ και πλοίο από Ηγουμενίτσα θα σας κοστίσει 93 ευρώ. Μόλις όμως φτάσετε και αφού κατασκηνώσετε στο κάμπινγκ Διόνυσος -στη Δασιά, 8 χλμ. από την πόλη- με μόλις 5,8 ευρώ τη βραδιά, θα ξεκινήσετε τη φτηνή σας περιήγηση στο νησί. Όλο τον Ιούλιο πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Ionian Concerts ’08» με συναυλίες τζαζ και κλασικής μουσικής. Από τις 37 συναυλίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι 17 είναι δωρεάν και οι υπόλοιπες κοστίζουν 10 ευρώ – μόνο μία φτάνει τα 25. Με ένα ενιαίο εισιτήριο των 8 ευρώ θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλαιό Φρούριο, τον Ναό της Αντιβουνιώτισσας και το Ασιατικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, που στεγάζεται στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.

Αφού εξαντληθείτε από τις βόλτες στα καντούνια, πηγαίνετε για φτηνό φαγητό στις ψησταριές του κόλπου της Γαρίτσας, κάτι ξέρουν οι ντόπιοι που τις προτιμούν φανατικά. Φτηνό (και αυθεντικά παραδοσιακό φαγητό) θα βρείτε και στα Μουράγια, στην ομώνυμη περιοχή της παλιάς πόλης.

TIP: Το νησί είναι μεγάλο αλλά οι συγκοινωνίες για τα διάφορα χωριά και τις παραλίες είναι συχνές. Αν όμως είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε λίγο παραπάνω, νοικιάστε μηχανάκι.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €260 (σε ένα από τα ακριβότερα νησιά της Ελλάδας).

Νάουσα

Απρόβλεπτος αλλά πολλά υποσχόμενος προορισμός για καλοκαίρι, η Νάουσα θα σας καταπλήξει με τις φτηνές εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει. Αφού φτάσετε με τον φτηνό τρόπο -μόλις 48 ευρώ μετ’ επιστροφής το ΚΤΕΛ- εξερευνήστε την όαση δροσιάς που προσφέρει το άλσος Αγ. Νικολάου. Εξήντα στρέμματα καταπράσινης έκτασης και σκιάς που προσφέρουν οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι που φυτρώνουν κοντά στις όχθες του ποταμού Αραπίτσα. Κάντε τη βόλτα σας, αθληθείτε στα γήπεδα μπάσκετ, τένις και βόλεϊ και καταλήξτε να μπείτε την παγωμένη μπίρα σας στο δημοτικό αναψυκτήριο που βρίσκεται μέσα στο άλσος. Κοντά στο άλσος βρίσκεται και ο ξενώνας Νικόλας που διαθέτει τετράκλινο διαμέρισμα με 70 ευρώ.

Στις 18, 19 και 20 Ιουλίου ο δήμος και δημοτικός πολιτιστικός οργανισμός Νάουσας διοργανώνουν το φεστιβάλ «Ροκ, η μουσική που άλλαξε τον κόσμο». Προφανείς από τον τίτλο είναι οι μουσικές που θα παίξουν οι 40 καλλιτέχνες οι οποίοι θα ανέβουν επί σκηνής στη λίμνη του δημοτικού πάρκου, στο θερινό δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στην αίθουσα τέχνης «Ναΐς» και πάμφθηνο το εισιτήριο – μόλις 5 ευρώ και για τις τρεις ημέρες. Για φαγητό προτιμήστε τα Οινομαγειρέματα και υπολογίστε 12-15 ευρώ το άτομο.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €250

Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων, είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους φυσιολάτρες. Μπορείτε να πάρετε το καράβι από τον Πειραιά -θα σας στοιχίσει 63,10 ευρώ μετ’ επιστροφής- και να εγκατασταθείτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Αύρα στο χωριό Μυρτιές – η διανυκτέρευση σε δίκλινο κοστίζει μόλις 35 ευρώ. Εάν είστε άνθρωπος του ύψους και του βάθους βρήκατε τον απόλυτο προορισμό σας. Μη χάσετε τη Γιορτή της Τσαμπούνας που γίνεται στο χωριό Άργος. Φυσικά θα χορτάσετε τσαμπούνες και βιολιά αλλά και τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ όπως το μούουρι (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά) και ποικιλία ντόπιων τυριών χωρίς να πληρώσετε τίποτα.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, που συστεγάζεται με το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου με ενιαία είσοδο 3 ευρώ. Για καλό και φτηνό φαγητό, γύρω στα 10-15 ευρώ, προτιμήστε τον Τσοπανάκο στην παραλία Μασούρι, μία από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού. Αν πάλι θέλετε την ησυχία σας πάρτε το πλοιάριο από τις Μυρτιές, θα σας κοστίσει μόλις 4 ευρώ μετ’ επιστροφής, και περάστε στο νησάκι

Τέλενδος.

Υπολογίστε για 5 διανυκτερεύσεις: €280

Νεστόριο

Το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς συμπληρώνει τριάντα χρόνια. Τα εισιτήρια για Καστοριά με το ΚΤΕΛ κοστίζουν 70 ευρώ μετ’ επιστροφής και η διαδρομή Καστοριά-Νεστόριο 2,5 ευρώ. Στο φετινό river party, που διεξάγεται από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες. Και όλα αυτά στην εκπληκτική τιμή των 45 ευρώ – μαζί με την κατασκήνωση. Στο χώρο του φεστιβάλ διεξάγονται παιχνίδια paintball, τοξοβολίας, bungee jumping και πολλές άλλες δραστηριότητες που θα σας κοστίσουν περίπου 5-10 ευρώ, ενώ ένα κουτάκι μπίρας δεν κοστολογείται πάνω από 1,5 ευρώ. Εάν θελήσετε να πάτε μια βόλτα προς την Καστοριά, κάντε με τα πόδια τον μικρό γύρο της λίμνης Ορεστιάδας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υγροτόπους. Για φτηνό και καλό φαγητό κατευθυνθείτε στην περιοχή Ψαράδικα και προτιμήστε το ταβερνάκι Σβούρα, ενώ πιο αργά περάστε από το ροκ μπαράκι Ζοο – ποτό με μόλις 5 ευρώ.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €240

Γύθειο και Μυστράς

Το Γύθειο αποτελεί καλό προορισμό για φτηνές καλοκαιρινές διακοπές. Αν, δε, το συνδυάσετε με μια επίσκεψη στη Σπάρτη και στον Μυστρά, ακόμα καλύτερα. Το εισιτήριο με το ΚΤΕΛ κοστίζει 40,10 ευρώ – πάντα μετ’ επιστροφής. Στήστε τη σκηνή σας στο Camping Gythion Bay, στο οποίο η διανυκτέρευση κατ’ ατόμο κοστίζει 5,50 ευρώ και κάντε τη βουτιά σας στην αμμώδη παραλία του Μαυροβουνίου. Επισκεφτείτε τη νησίδα Κρανάη ή Μαραθονήσι στην οποία πέρασαν τη νύχτα ο Πάρις και η Ελένη πριν αναχωρήσουν για την Τροία. Εκεί βρίσκεται ο Πύργος Τζανετάκη στον οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης με εισιτήριο 1,5 ευρώ. Για φτηνό αλλά καλό φαγητό επισκεφτείτε την ταβέρνα της Σταυρούλας Πετάκου, το γεύμα θα σας κοστίσει περίπου 10-12 ευρώ το άτομο. Πάρτε το ΚΤΕΛ για Σπάρτη – 6,5 ευρώ μετ’ επιστροφής. Στις εφτά αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης θα θαυμάσετε ευρήματα από τη νεολιθική έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο με μόλις 2 ευρώ. Στη Σπάρτη βρίσκεται και το πρώτο, εκτός Αθηνών, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο λόγος για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης που φιλοξενεί -πλην της μόνιμης συλλογής- και περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης και έχει δωρεάν είσοδο. Αφού φτάσατε μέχρι τη Σπάρτη, μην κάνετε το λάθος και δεν βρεθείτε στον γειτονικό Μυστρά, όπου δεσπόζει η νεκρή βυζαντινή καστροπολιτεία στο λόφο του Μυζηθρά. Ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, και το μουσείο είναι επισκέψιμα με 5 ευρώ.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €230

Σαλαμίνα

Ταπεινή και καταφρονεμένη η Σαλαμίνα δεν αποτελεί συνηθισμένο προορισμό διακοπών, αποτελεί όμως φτηνό. Από το Πέραμα περάστε απέναντι με το αυτοκίνητό σας και επιστρέψτε μόνο με 11 ευρώ. Το καράβι αναχωρεί ανά 15 λεπτά και δρομολόγια πραγματοποιούνται όλο το 24ωρο, εάν θέλετε να αφήσετε το αυτοκίνητο πίσω, το κόστος πέφτει στα 80 λεπτά. Εάν θέλετε κρεβάτι για να ξεκουραστείτε και να αντισταθμίσετε το μηδαμινό κόστος μεταβίβασής, θα πληρώσετε 40 ευρώ στο ξενοδοχείο Βοτσαλάκια στα Σελήνια. Αξιοθέατα του νησιού που αξίζει να επισκεφτείτε και δεν κοστίζει και τίποτα: οι δύο ανεμόμυλοι στο Λόφο των Μύλων, το σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια, το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, το εκκλησάκι του Ιωάννη του Καλυβίτη (10ος αιώνας) και τις μονές του Αγ. Νικολάου Λεμονιών και της Φανερωμένης (17ος αιώνας).

Για φαγητό ενδείκνυται η περιοχή Σελίνια, ενώ για ποτό το Αιάντειο, ειδικά το μπαράκι Έκσταση. Η πιο in περιοχή για ποτό είναι χειμώνα καλοκαίρι ο Άγ. Νικόλαος και το πιο must μπαράκι το Berlin. Για πίτσες καθίστε στο BelMar.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €140 (με ελεύθερο κάμπινγκ) και 240 (με ξενοδοχείο).

Δελφοί

Το ξέρω. Δεν είστε όλοι τύποι της θάλασσας. Θέλετε και το βουνό σας, τον καθαρό αέρα, τη δροσιά και τα κόκκινα μαγουλάκια που προσφέρουν όλα τα παραπάνω. Πάρτε λοιπόν το ΚΤΕΛ και κατευθυνθείτε προς Δελφούς, κόστος μετ’ επιστροφής 27,20 ευρώ. Κατασκηνώστε στο κάμπινγκ Apollon (έχει και πισίνα, οπότε το λύσατε και το θέμα βουτιά και ηλιοθεραπεία), με 8 ευρώ τη διανυκτέρευση κατ’ άτομο και ξεκινήστε την τουρνέ. Βασικό ατού της περιοχής είναι φυσικά ο αρχαιολογικός της χώρος και το μουσείο, από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Με ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ θα θαυμάσετε από κοντά το ναό του Απόλλωνα, τους Θησαυρούς, το θέατρο, το στάδιο -όπου διεξάγονταν τα Πύθια- τη Θόλο, το Γυμνάσιο αλλά και τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Ηνίοχος, η Σφίγγα, ο Κλεόβις και ο Βίτων και πολλά άλλα.

Η περιοχή των Δελφών προσφέρεται για πεζοπορία, υπάρχουν μάλιστα και επίσημα πεζοπορικά μονοπάτια, όπως η διαδρομή Καρπενήσι – Δελφοί. Αντέχετε; Μπα…
Για όσους θέλουν και την πνευματική τους τροφή, υπάρχει το Πολιτιστικό Δελφικό Καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις πολλές και ενδιαφέρουσες, αλλά οι τιμές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές της Αθήνας. Φτάσετε όμως μέχρι εδώ, θα τσιγκουνευτείτε τα 15 ευρώ για να δείτε τον Λουδοβίκο των Ανωγείων; Κρίμα είναι.

Για όσους πάλι θέλουν απλώς τροφή, καθίστε στον Βάκχο και υπολογίστε 12-16 ευρώ το άτομο ή πάτε μέχρι την Αράχοβα για ψητά και μαγειρευτά στο Αρχοντικό με 12-14 ευρώ.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €230

Διαβάστε τους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς για το Πάσχα 2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.