Ενιαίο μισθολόγιο: ποιοί εξαιρούνται από περικοπές

Ενιαίο μισθολόγιο δύο ταχυτήτων. Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από τις περικοπές και τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου;

Εκτός ενιαίου μισθολογίου θα βρεθούν οι δικαστικοί, οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί, οι στρατιωτικοί, οι υπηρετούντες σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό, καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ θα εξαιρεθούν του ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου και θα έχουν αυτόνομα μισθολόγια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του νέου μισθολογίου, μόνο ένα ποσοστό 20% – 23% από τα καταργούμενα επιδόματα θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ένα ποσοστό 17% για πτυχιούχους ΤΕΙ. Η δε αναπλήρωση των καταργούμενων επιδομάτων για απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο του γενικού λογιστηρίου, όπου θα είναι ακόμα μικρότερη και θα κυμαίνεται από 3% έως 5%.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε θα ενεργοποιεί το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς οι δαπάνες για τις αποδοχές προσωπικού στο πλαίσιο του Προϋπολογισμό 2012 θα υπολογισθούν με το ισχύον μισθολόγιο.

Εγκύκλιος για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2012 που απέστειλε σε φορείς και υπουργεία την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προβλέπει πως οι εποπτευόμενοι φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να καταρτίσουν συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012, το οποίο θα υποβάλουν μέχρι τις 15/9/2011 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, κατά τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού τόσο για τις εκτιμήσεις του 2011 όσο και για τις προβλέψεις του 2012 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ισχύον μισθολόγιο (ν.3205/03) και οι προβλέψεις του νόμου 4002/2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.