Χρυσή μετοχή-ομόλογο Τράπεζας της Ανατολής σώζει την Ελλάδα;

Τι συμβαίνει με τις μετοχές-ομόλογα που αξίζουν 670 δις ευρώ; Μπορούν να απαλλάξουν την Ελλάδα από το δυσβάσταχτο χρέος της;

Η είδηση για τη μετοχή χρυσού της Τράπεζας Ανατολής κάνει το γύρο του διαδικτύου. Είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Αν ισχύει, σώθηκε η Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική.

Όπως και να έχει, ένας κάτοχος μετοχών από την «Τράπεζα της Ανατολής» (την ίδρυσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1904) δίνει μετοχή αξίας 670 δις ευρώ για να σώσει την χώρα. Αναλυτικά, η ιστορία με τη “χρυσή” μετοχή έχει ως εξής:

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ως «Banque d’ Orient».

Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πως η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Όμως οι μετοχές αυτές ήταν σε χρυσό.

Η οικογένεια Σώρρα, στην οποία ανήκουν οι μετοχές χρυσού, έψαξε το θέμα και σύμφωνα με τον κ. Θ. Καρυώτη, που είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, η κάθε μετοχή αξίζει 670 δις ευρώ!

Μετά από συζητήσεις, η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας.

Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνική ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους, με τη μετοχή-ομόλογο χρυσού, ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Η οικογένεια, που είναι διατεθειμένη να δωρίσει 4 από τις μετοχές στην χώρα για την αποπληρωμή του χρέους, κάνει μια σειρά από κινήσεις, για να φτάσει το θέμα στο ΔΝΤ και να υπάρξει συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος.

Διαβάστε την αλήθεια για τις μετοχές-ομόλογα χρυσού της Τράπεζας Ανατολής και την απαίτηση των Γερμανών να πάρουν το χρυσό της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

18 Σχόλια

  1. ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΑ ΘΕΛΩ.
    ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΞΩ ΟΙ 300 ΤΙΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ.ΑΛΛΙΟΣ…..
    ΘΑ ΠΕΙΝΑΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

  2. vre 300 malakes to katalavate pws upoferoume oloi mas?
    apatewnes kleftes lopodutes ante mou stgo diaolo spitia sas

  3. makari nanai alitheia gia to omologo k na vrethoun politikoi me arx… k na to dia pragmateftoun k oxi lamogia nata fane .thelw na koimhthw epitelous dixws agxos katalavate malakes pou lete pws den thelete na sas swsei patrinos? ai n sixtir komplexikoi

  4. Kai afou einai moufa re paidia giati den dhmosievei h ethnikh to FEK me thn ekatharish na teleionei edw????Giati den kanei myniseis???Pote tha antikroush sovara ayta pou tis kataggeloun????

  5. όσες μετοχές εμφανίζονται με κάποια γωνία κομμένη, αυτό θα πει ότι έχουν εξαγοραστεί σε κάποια τιμή και πλέων αυτές είναι άκυρες. θα πρέπει να εμφανίζονται ακέραιες……

  6. mou fainete h peina sas exei tholwsei to myalo… oti paramythi sas poulane to trwte…. petaei enas mia malakia kai trexete oloi kai psaxnete pantou… thn exoume gamhsei to exete parei xampari h oxi?

  7. Η καθε τραπεζα μπορει να δηλωνει οτι γουσταρει φιλε, εσυ ησουν παρων τι εγινε τοτε? παντως αυτο που ξερω εγω πολυ καλα ειναι πωσ οι μεγαλυτεροι κλεφτεσ σημερα ειναι οι τραπεζες.

  8. γιατι ρε παιδια απορειτα? και ανθελληνες υπαρχουν και πατρινοι με ομολογο υπαρχουν και κεντρικη τραπεζα της ελλαδος υπαρχει και ελληνες με α….. υπαρχουν γιατι να μην υπαρξει και ενα τετοιο καθολα υγειες σεναριο που θα σωσει τη χωρα μας, χωρις να μας βαλουν βαθεια το κολοχερο τους οι Τροικανοι?

  9. Γελοίο δημοσίευμα. Από το ebay τις αγόρασαν τις μετοχές και έχουν μηδενική αξία. http://www.blog.gr/article.php?id=52772&category_id=39

    ΕΤΕ: Aνύπαρκτο θέμα τα περί απαιτήσεων μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής

    «Aνύπαρκτο θέμα» χαρακτηρίζει η ΕΤΕ τα περί απαιτήσεων «μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής» σε βάρος της Εθνικής, με αφορμή πρόσφατη ανακίνηση του ζητήματος.

    Σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΤΕ τονίζει ότι μετά την εξαγορά της Τράπεζας της Ανατολής το 1932 από την Εθνική οι μετοχές της ακυρώθηκαν […] και οι απαιτήσεις τους «ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν».

    Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζεται «μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή».

    «Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί», συμπληρώνει η τράπεζα.

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2060089

  10. Eisai o megalyteros vlakas – kakomathimenos – anthelhnas pou exw akousei pote.Ase na swthoun oi oikogeneis me provlhmata k aei g@m…sou

  11. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ “ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ” ??
    (Πρόκειται για την Τράπεζα που πρότεινε συμβιβασμό 1,5 δις ΕΥΡΩ.)
    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ.

  12. I oikogeneia pou ta exei einai apo tin Patra, kalytera na ptoxeusoume para na xrostame eugnomosyni se enan Patrino !!!!!!!!

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines