Ευρώπη: Σχέδιο διάσωσης με “κούρεμα” χρέους

Ποιο το σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης για την Ελλάδα; Πως θα οδηγήσει η Ευρώπη την Ελλάδα σε συντεταγμένη χρεοκοπία;

Στο σχέδιο που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης, θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Το ζητούμενο όμως είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές και αν θα δώσουν αυτό το χρόνο στους Ευρωπαίους.

Οι εξελίξεις αυτές μόνο άσχετες δεν είναι με την παρατεταμένη απουσία της τρόικας από την Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου ενώ πρόσθεσε ότι και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) «δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης».

Η αγωνία όλων όμως θα πάρει παράταση μέχρι τη σύνοδο των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ευρωζώνης προκειμένου να παρουσιαστεί «ένα συλλογικό και φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης» με “κούρεμα” 50% όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

Έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων ότι πρέπει να πάρουν πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το BBC οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που με βάση το υφιστάμενο περίγραμμα χαρακτηρίζεται δύσκολο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν “κούρεμα” κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται.

Δημοσίως, οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο διάσωσης» για το ελληνικό χρέος, ωστόσο οι εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε πως οι τράπεζες προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.