Καταρρίφθηκε η θεωρία του Αϊνστάιν στο CERN;

Λάθος έκανε ο Αϊνστάιν λένε στο CERN και δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Τί λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το έυρημα.

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της σύγχρονης φυσικής αλλά και της θεωρίας της ειδικής σχετικότητας του Albert Einstein ότι δηλαδή τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός φαίνεται πως γκρεμίστηκε στο CERN.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδιακής φυσικής ανακοίνωσαν πως μπόρεσαν και μέτρησαν την ταχύτητα κάποιων νετρίνο και διαπίστωσαν πως αυτά κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι η περίφημη θεωρεία της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν δηλαδή το E = mc2 δεν ισχύει.

«Το αίσθημα που έχουν οι περισσότεροι εδώ είναι ότι δεν μπορεί να είναι σωστό, δεν μπορεί να είναι αληθινό», λέει ο James Gillies εκπρόσωπος του CERN που βρίσκεται έξω από τη Γενεύη.

Ο ίδιος πρόσθεσε μιλώντας στο Associated Press ότι όλες οι μετρήσεις μέχρι στιγμής έχουν καταπλήξει τους ερευνητές και όλοι ζητούν από άλλους συναδέλφους τους να διασταυρώσουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά.

«Καλούν την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα να κοιτάξει τι έχουμε κάνει εδώ και πραγματικά να αναλύσουν με κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα των πειραμάτων αλλά και οποιανδήποτε στον κόσμο να μπορέσει να επαναλάβει τις μετρήσεις μας»¨είπε ακόμη ο Gillies.

Μάλιστά επιστήμονες στο «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Fermilab στο Σικάγο έχουν ήδη δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν το πείραμα του CERN με τα ίδια δεδομένα.

«Είναι ένα πραγματικό σοκ», εξηγεί ο Stephen Parke ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στο Fermilab ο οποίος δεν έχει κάποια συνεργασία με το CERN «πρόκειται σίγουρα να μας προκαλέσει προβλήματα, καμία αμφιβολία για αυτό, εάν είναι αλήθεια».

Η επιστημονική κοινότητα εξέφρασε πάντως τον σκεπτικισμό της για το εύρημα του CERN. Ο επικεφαλής του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Maryland Drew Baden αποκάλεσε την είδηση αυτή κάτι σαν «το ιπτάμενο χαλί» δηλαδή κάτι που είναι τόσο απίστευτο για να γίνει πιστευτό.

Η ομάδα όμως του CERN επιμένει πως μια ακτίνα νετρίνων «ταξίδεψε» στον επιταχυντή 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα από την απόλυτη ταχύτητα του φωτός ήτοι 299,792 χλμ. το δευτερόλεπτο. Ακόμη και εάν σε αυτό συνυπολογισθεί ένα στατιστικό λάθος των 10 νανοδευτερολέπτων η συγκεκριμένη ακτίνα των νετρίνων εξακολουθούν να είναι γρηγορότερα από το φως.

Οι επιστήμονες του CERN πάντως κοιτούν προς την πλευρά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ώστε να διασταυρώσουν τα ευρήματά τους.

«Το Fermilab του Σικάγο θα μπορούσε να διεξάγει ένα παρόμοιο πείραμα» λέει στο AP ο Έλληνας επιστήμονας Σταύρος Κατσανέβας ο οποίος έχει τη θέση του υποδιευθυντού στο Γαλλικό Ινστιτούτο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής και έρευνας. Το γαλλικό ινστιτούτο συνεργάστηκε με το ιταλικό εργαστήριο Gran Sasso National Laboratory για την πραγματοποίηση του πειράματος στο CERN.

O Σ. Κατσανέβας είπε ακόμη ότι βοήθεια μπορεί να προσφέρει και το ανάλογο πείραμα T2K στην Ιαπωνία αν και προς το παρών είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού της 11ης Μαρτίου.

Διαβάστε τη λύση του προβλήματος με το νερό και το παγάκι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.

2 Σχόλια

  1. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια ειδικότερα όταν αφορά δημοσιογράφους.
    Άντε διαβάστε κανένα σοβαρό βιβλίο.
    Ο Ισαακ Νεύτων όρισε τα θεμέλια της βαρυντικής θεωρίας με το νόμο της παγκόσμιας έλξης.
    Τον παραπάνω νόμο τον συμπλήρωσε, (δεν έκανε λάθος ο Νεύτωνας) ο Αινσταιν με τις θεωρίες της σχετικότητας (γενική και ειδική).
    Η ειδική θεωρεία εξηγεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ για το μακρόκοσμο (πλανήτες,σύμπαν) αλλά όχι για το μικρόκοσμο (μόρια,άτομα).
    Την εξήγηση για το μικρόκοσμο προσπαθούν να τη βρούν μεσω του πειράματος CERN και της κβαντομηχανικής.Γιατί?
    Για να προκύψει εξίσωση που να περιέχει και τη θεωρεία Νεύτωνα και του Αινσταιν αλλά και ότι έχει να κάνει με τη βαρύτητα των ατομικών και υποατομικών σωματιδίων.
    Αν έκανε λάθος ο Νεύτωνας δεν θα πηγαίναμε στη σελήνη. (μέσω των εξισώσεών του υπολογίστηκαν τροχιές και ταχύτητες διαστημοπλοίων)
    Αν έκανε λάθος ο Αινσταιν δεν θα δούλευε με τόση καλή ακρίβεια το GPS που χρησιμοποιούν οι αγράμματοι σκαφάτοι νεοέλληνες και άλλοι.
    Στην Γενεύη ΔΕΝ προσπαθούν να ακυρώσουν τον Αινσταιν αλλα να βρουν μια εξίσωση που να ερμηνεύει ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ.

  2. Akomi kai an to peirama einai swsto den seimainei oti to E=mCC einai
    lathos. Einai san na les, oti epeidei o Einstein vreike tein anwterw eksiswsei, afta pou eixe vrei o Neftwnas eitan lathos kai den eitan.

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines