Τέλος 10€ / τ.μ. στα ακίνητα: πόσο και πώς πληρώνουμε

Σοκ προκαλεί το νέο ειδικό τέλος 0,5-10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα. Πόσο πληρώνουμε, πότε και με ποιό τρόπο;

Την φορολόγηση του συνόλου της δομημένης ακίνητης περιουσίας με ειδικό τέλος που κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και που θα ποικίλλει από 0,5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, ανακοίνωσε ο Βενιζέλος, έπειτα από δραματική συνεδρίαση τεσσάρων και πλέον ωρών στην Θεσσαλονίκη.

Το τέλος για τα ακίνητα θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ για τα Βόρεια Προάστια.

Το ειδικό τέλος για τα ακίνητα θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εφάπαξ για το 2011 και σε δόσεις για το 2012, με στόχο να καλυφθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού της χρονιάς. Προκειμένου, δε, το τέλος του 2011 να κατανεμηθεί εντός του τρέχοντος προϋπολογισμού, η είσπραξη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο.

Ειδικό Τέλος για Ακίνητα: Παραδείγματα

– Στη Φιλοθέη που η αντικειμενική αγγίζει τα 10.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.

– Στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.

– Στη Μεταμόρφωση που η αντικειμενική αγγίζει τα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο) για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

Τις ανακοινώσεις για το τέλος στα ακίνητα έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναγνώρισε το δυσβάσταχτο του μέτρου, ωστόσο έκανε λόγο για ιστορική απόφαση η οποία θα οδηγήσει την χώρα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από τον Απρίλιο του 2012.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Εως τις 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Ακόμη, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν κάνει τα χαμηλότερα κυρίως εισοδήματα. Θα καλέσουμε τον εφοπλιστικό κόσμο για να εξετάσουμε πως θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθει.

Διαβάστε τι λένε οι φήμες για χρεοκοπία της Ελλάδας σύμφωνα με επίσημα δημοσιεύματα και ποιοι οι 6.000 μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.