Ελληνικές τράπεζες προς κρατικοποίηση

Η κρατικοποίηση φαίνεται να είναι η μόνη λύση για ελληνικές τράπεζες. Μέσα στο χρόνο η πρώτη κρατικοποίηση τράπεζας.

Μπορεί τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να παραμένουν πολλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αστείρευτα.

Ο κανόνας αυτός φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή και στη περίπτωση του ειδικού μηχανισμού για τη στήριξη της τραπεζικής ρευστότητας, του γνωστού κι ως ELA, που ενεργοποίησε από τα μέσα του καλοκαιριού η Τράπεζα της Ελλάδας, με τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έχουν κάνει χρήση των κεφαλαίων του. Για την ακρίβεια, μόλις μια τράπεζα, πλέον, «αντιστέκεται».

Όμως, το μήνυμα, το οποίο διαχέεται αρμοδίως είναι ότι αργά ή γρήγορα και αυτή η πηγή θα «ανάψει κόκκινο». Επιπλέον το κόστος δανεισμού των τραπεζών από τον ELA είναι πιο αυξημένο από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (επιτόκιο 3,5% έναντι 1,5%).

Κόκκινο όμως έχει ανάψει και η έτερη πηγή χρηματοδότησης, και συγκεκριμένα αυτή της ΕΚΤ. Η οποία, πλέον, για να δώσει ρευστότητα, απαιτεί εγγυήσεις ομολόγων με κούρεμα το οποίο φτάνει στο 50%. Το εν λόγω ποσοστό χαρακτηρίζεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη ως εξωπραγματικό, όμως είναι αυτό με το οποίο καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα τους οι τράπεζες.

Γι αυτό και δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνων, που υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα, κάποια, τουλάχιστον, τραπεζικά ιδρύματα θα αναγκασθούν να καταφύγουν στη λύση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αυτό όμως αυτομάτως θα σημάνει έμμεση κρατικοποίηση στα μετοχικά τους κεφάλαια. Γιατί, για να δώσει λεφτά το ΤΧΣ θα «απαιτήσει» κοινές μετοχές ως εγγύηση όπως ορίζει το Μνημόνιο και όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κι έτσι το κράτος θα αποκτήσει «λόγο» στις τράπεζες που θα αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Κάτι το οποίο θα πρέπει να αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ποια μεγάλη τράπεζα απολύει 30.000 υπαλλήλους και πως οι τράπεζες προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.