Απεργία στην καθαριότητα: τι θα γίνει με τα σκουπίδια

Τι θα γίνει με τα σκουπίδια; Τι λέει η κυβέρνηση για την απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας;

Την ώρα που 100.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στους δρόμους ολόκληρης της χώρας, σε αδιέξοδο οδήγησε και η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Χ.Καστανίδη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάσης της, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να ετοιμάζει υγειονομική διάταξη που θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε αποκομιδή και τον υφυπουργό Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλο να αφήνει να εννοηθεί ότι το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών δεν αποκλείεται να αναλάβουν ιδιώτες. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν πίσω και δηλώνουν έτοιμοι να αντιπαρατεθούν και με τους ιδιώτες.

Η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη στις 13:00. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση υγειονομικής διάταξης, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να αρχίσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συνεχίζουν την απεργία και δεν επιστρέφουν στην εργασία τους, το έργο της αποκομιδής θα αναλάβουν ιδιώτες. Σημείωσε, δε, πως όσοι δεν εργάζονται «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα πληρωθούν».

«Σε δυο-τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει αυτή η εικόνα», δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, την ώρα που στους δρόμους της χώρας έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από 100.000 τόνοι απορριμμάτων, κάτι που συνιστά «υγειονομική βόμβα», σύμφωνα με δραματική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ.Μπαλασόπουλος απάντησε στον υφυπουργό Εσωτερικών πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν κάνουν πίσω και άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν και με τους ιδιώτες. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων, ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μονιμοποιήσει κανέναν εργαζόμενο στους δήμους, άρα δεν έχει καμία αρμοδιότητα επ’ αυτών.

Το θέμα θα θέσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) για την εκλογή του νέου προεδρείου της σήμερα, Πέμπτη, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Διαβάστε ακόμη το δελτίο απεργιών για 13-20 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.