Έξοδος από το ευρώ: πόσο θα υποτιμηθεί η νέα δραχμή

Πόσες δραχμές θα αξίζει ένα ευρώ αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη; Πόση η υποτίμηση των χρημάτων μας σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και τον Κώστα Σημίτη;

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών μελετών Roubini Golbal Economics, το ένα ευρώ θα ισούται με 750 νέες δραχμές εαν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει υποτίμηση δραχμής εως και 120% από την αξία που είχε όταν σφραγίστηκε η ισοτιμία της με το ευρώ.

Όταν καλωσορίζαμε το ευρώ το ανταλλάσαμε με 340,075 δραχμές. Η Roubini Golbal Economics εκτιμά πως για να μειωθούν τα ελλείμματα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί η νέα δραχμή κατά 120% από την παλιά ισοτιμία.

“Υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει στο μισό την αρνητική καθαρή της θέση σε δύο χρόνια, εκτιμούμε πως η νέα δραχμή θα πρέπει να είναι 120% πιο αδύναμη, σε πραγματικούς όρους. Αυτό δεν θα ήταν παράλογο. Θα αντιμετώπιζε άμεσα το επαχθές και πραγματικό πρόβλημα του βάρους των χρεών της ελληνικής οικονομίας” τονίζει η εταιρεία συμφερόντων του οικονομολόγου Ν.Ρουμπινί.

Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε πρόσφατη συνέντευξη του. Ο Σημίτης υπογραμμίζει ότι τυχόν έξοδός μας από την Ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο γιατί θα είναι καταστροφική. «Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων μας», επισημαίνει.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι ο βέβαιος πανικός δεν θα είναι η μόνη δυσκολία στην αλλαγή του νομίσματος, αλλά και η κοινωνική αναταραχή θα είναι έντονη, η οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας. Στο άρθρο του εκτιμά ότι όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα ενταχθούν σε μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται την οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, έξωση, θα πραγματοποιηθεί, ίσως με υποσχέσεις για σύντομη επάνοδο στο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά θα είναι πιθανότατα εξίσου δραματική με τη μη ελεγχόμενη.

«Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα» αναφέρει παράλληλα ο Κώστας Σημίτης, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό, αλλά μηδενική θα είναι και η συμπαράσταση προς εμάς.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν οτι σενάριο επιστροφής στη δραχμή δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση γιατί οι ζημίες για τους ευρωπαίους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα οφέλη της.

Διαβάστε τι θα αλλάξει σε μισθούς-καταθέσεις με επιστροφή στη δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.