Πότε η εφεδρεία για δασκάλους-καθηγητές

Πότε αρχίζει να ισχύει η εφεδρεία για τον κλάδο των δασκάλων και των καθηγητών; Ποιους περιλαμβάνει;

Από το παράθυρο και μάλιστα την τελευταία στιγμή μπαίνει η προσθήκη για την εφεδρεία των εκπαιδευτικών στο πολυνομοσχέδιο.

Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές που το καλοκαίρι συμπληρώνουν 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι 53 ετών και πάνω περνούν στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.

Αυτό προέκυψε μέσα στο Σαββατοκύριακο στις τελευταίες συσκέψεις των στελεχών της κυβέρνησης, όπου αποφασίστηκε επίσης πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση πριν από το 1983 θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό για την εξαγορά των ενσήμων. Αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένων.

Τι θα σημάνει αυτό σε μια περίοδο που έχουν παγώσει οι προσλήψεις; Νέες συγχωνεύσεις σχολείων, αλλά και σαρωτικές μετατάξεις, που πληροφορίες λένε πως δεν θα περιορίζονται εντός νομού.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές απαντούν με πολυήμερες απεργίες. Δεν είναι μόνο η εφεδρεία, αλλά και το γεγονός ότι τα ήδη μικρά εισοδήματα πριν το μνημόνιο δασκάλων και καθηγητών έχουν φτάσει στο ναδίρ με τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο δασκάλους να έχουν αμοιβές της τάξης των 560 ευρώ το μήνα.

Έτσι η ΟΛΜΕ κήρυξε την εβδομάδα αυτή εβδομάδα δράσης και ζήτησε να αναρτηθούν μαύρες σημαίες στα σχολεία, ενώ προσανατολίζεται σε τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτώβρη.

Στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) αντίστοιχα οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν προτείνει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Οι δύο Ομοσπονδίες δίνουν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου στη 1 το μεσημέρι.

Διαβάστε για το νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.