Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν στη κρίση

Ποιες επιχειρήσεις παρέμειναν δυνατές και κερδοφόρες παρά την κρίση; Πως επηρέασε η κρίση το τζίρο των επιχειρήσεων;

Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως προκύπτει από έκθεση με τα στοιχεία κερδοφορίας. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 13,3%, ο τζίρος αυξήθηκε, έστω και οριακά κατά 3,1%.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών 500 εταιρειών για το 2010, που παρουσιάζεται σε δημοσίευμα, αν και το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι να εμφανίζουν ζημιογόνο τελικό καθαρό αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες καταγράφοντας θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε στα 96,4 δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους – προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) – διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ICAP, η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και το 2010. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2010 για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η ΔΕΗ, παρά τη μείωση της κερδοφορίας της το 2010 (μείωση κερδών EBITDA κα τά 11%) ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΟΠΑΠ και στην τρίτη η Cosmote.

Όσον αφορά τη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα κέρδη, σε αυτήν συμμετείχαν εν νέα εταιρείες του τομέα λοιπών υπηρεσιών, έξι βιομηχανίες, μόλις τέσσερις τράπεζες και μία εμπορική εταιρεία.

Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά, σε σύγκριση και με τα συνολικά κέρδη EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, το μερίδιο κερδών των κορυφαίων 20 εταιρειών της κατάταξης ανήλθε σε 62%, σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο 45% του 2009, γεγονός που δείχνει ότι διαχρονικά η υψηλή κερδοφορία αφορά κατά κύριο λόγο έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.

Ζημιές στους ομίλους

Πέραν της κατάταξης των μεμονωμένων επιχειρήσεων, στην έκδοση παρουσιάζονται και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα το 2010 με βάση τα κέρδη EBITDA. Από τους ενοποιημένους ισολογισμούς του 2010 προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ομίλων.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων που περιλαμβάνεται στη λίστα της ICAP αυξήθηκε κατά 3,6%, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 16% και τα προ φόρου κέρδη κατά 54%. Και σε αυτό το επίπεδο διαπιστώνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει μία μικρή ομάδα επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, εφόσον οι 20 κορυφαίοι όμιλοι της κατάταξης κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό της τάξης του 74,6% επί των συνολικών κερδών EBITDA καθώς και το 63,6% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης.

Κορυφαίος όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2010 ήταν και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ, με τον όμιλο εταιρειών ΔΕΗ ΑΕ στη δεύτερη θέση, τρίτη την Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ και τέταρτη την Cosmote ΑΕ.

Διαβάστε ποια τα επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.