Κούρεμα χρέους: νέα μέτρα θα γονατίσουν την Ελλάδα

Μέρκελ-Σαρκοζί μιλούν ανοιχτά για νέα μέτρα, μετά το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους. Τί είπαν στην κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου;

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί, οι οποίοι παρέπεμψαν στη συνεδρίαση του Eurogroup για τις οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το κούρεμα χρέους της Ελλάδας, που θα καθησυχάζουν τις αγορές, μιλώντας ταυτόχρονα για νέα σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 προσπάθησαν να εμφανιστούν με κοινή γραμμή για τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν κατάφεραν να κρύψουν ότι υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές για το ύψος του κουρέματος χρέους.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά σκληρά. Πολλές φορές Μέρκελ-Σαρκοζί επανέλαβαν ότι τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ότι η κρίση δεν οφείλεται στο ευρώ αλλά στην υπερχρέωση δεκαετιών. Προοικονομώντας νέα μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Άγκελα Μέρκελ, εισαγωγικά, επισήμανε ότι η σύνοδος του Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Υπογράμμισε ότι ένα βασικό ζήτημα είναι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και πως για το σκοπό αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eco Fin.

Έκανε λόγο για διεύρυνση του EFSF και φυσικά για νέο πρόγραμμα για τη λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Προανήγγειλε και αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και συμπλήρωσε ότι ορισμένα τεχνικά ζητήματα είναι ήδη ανοικτά και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Κατέληξε δε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να ληφθούν αποφάσεις αλλά το ότι οι αποφάσεις αυτές θα μπορούν να υλοποιηθούν. “Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, βαδίζουμε με αργά και διστακτικά βήματα, επειδή ακριβώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά”.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ευρώπη βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση και θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις γαλλογερμανικές διαφωνίες λέγοντας ότι τα δύο κράτη μιλούν με την ίδια φωνή και απόλυτη αποφασιστικότητα. Μίλησε όμως για τη δυσκολία που υπάρχει αντικειμενικά προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα με το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, εξίσου σημαντικά και όχι μόνον με τις τράπεζες.

Ο δε Νικολά Σαρκοζί, ασκώντας και έμμεση κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι η Ισπανία βγαίνει από το πρώτο πλάνο της κρίσης λόγω και της εθνικά υπεύθυνης στάσης που τηρεί η αντιπολίτευση της χώρας αυτής.

Διαβάστε για τα νέα φορολογικά μέτρα και ποιούς αφορούν και τι σημαίνει το κούρεμα χρέους για καταθέσεις και καθημερινή ζωή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.