FT: “Ο Βενιζέλος χειρότερος υπ. Οικονομικών στην Ευρώπη”

Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη σύμφωνα με τη Financial Times;

Τη θέση του χειρότερου υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης δίνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, χαρακτηρίζοντας τον έλληνα υπουργό «ενεργητικό και φιλόδοξο, που ωστόσο δεν του αρέσουν οι λεπτομέρειες, και ειδικά τα νούμερα».

Στην καθιερωμένη κατάταξη των υπουργών Οικονομικών, ο Ε. Βενιζέλος βρίσκεται φέτος στη 19η θέση. Είναι τελευταίος στα κριτήρια της οικονομίας και της αξιοπιστίας, ενώ στο πολιτικό κριτήριο είναι μία θέση ψηλότερα, στη 18η.

Οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας, εξηγεί η Financial Times, πάγωσαν όταν επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του.

Υπό τον κ. Βενιζέλο βγήκαν σκληροί νόμοι, αλλά εφαρμόστηκαν λίγες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, να οδηγούν τη χώρα εκτός στόχου για το έλλειμμα του 2011, με απόκλιση περίπου 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Την πρωτιά στη φετινή κατάταξη της Financial Times καταλαμβάνει ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. Η εφημερίδα αποδίδει εύσημα για τον έγκαιρο εντοπισμό της ανάγκης ενίσχυσης των τραπεζών και για το ότι συμβούλεψε με τακτ την Ευρώπη να πάρει μαθήματα από την τραπεζική κρίση της Σουηδίας, κατά τη δεκαετία του 1990. Η οικονομία υπό τον Μποργκ αναπτύχθηκε εξαιρετικά καλά το 2011, εν μέρει λόγω των παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης έρχεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε γιατί οι Γερμανοί φθονούν τους μεσογειακούς λαούς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.