Το θερμό παρελθόν Παπαδήμου-Λαγκάρντ

Χαιρετισμούς έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον Παπαδήμο, δηλώνοντας: “τον γνωρίζω καλά”. Πόσο καλά;

Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να καθυστέρησε, αλλά μίλησε τελικά για «σημαντικές προόδους» και τον παλιό “φίλο” της Λουκά Παπαδήμο. Χαρακτηριστικά δήλωσε στους ιάπωνες δημοσιογράφους: «Αυτό που ευχόμαστε στο ΔΝΤ είναι η πολιτική σταθερότητα και σαφήνεια σ΄ αυτές τις χώρες. Πιστεύω ότι πρόκειται για σημαντικές προόδους, οι οποίες έγιναν πραγματικότητα» και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι για το διορισμό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο γνωρίζω καλά και με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες αμέσως για την εξέταση της καταβολής της έκτης δόσης και μετά για τις σχέσεις του Ταμείου με την Ελλάδα».

Η αλήθεια είναι οτι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνεργαστεί στενά με το Λουκά Παπαδήμο τις κρύες νύχτες όταν ήταν αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Λαγκάρτντ έχει γνωρίσει και τη σύζυγο του Λουκά Παπαδήμου, Σάνα Ιγκραμ-Παπαδήμου, που λόγω των καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων, έλειπε συχνά για εκθέσεις σε γκαλερί της Νέας Υόρκης.

Βέβαια, και παρά τις σχέσεις Παπαδήμου-Λαγκάρντ από το παρελθόν, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε ακριβώς θα εγκριθεί από το ΔΝΤ η 6η δόση για την Ελλάδα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ χωρίς να προβούν σε επίσημες δηλώσεις, αφήνουν να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα γίνει πιθανά μετά την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ολοκληρωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Παράλληλα από Δευτέρα επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα για να συνεργαστεί με το νέο οικονομικό επιτελείο που έχει μπροστά του ένα βαρύ και δύσκολο έργο.

Πολλοί ελπίζουν πως η γνωριμία Λουκά Παπαδήμου-Κριστίν Λαγκάρντ από το παρελθόν θα βοηθήσει στην επίλυση των θεμάτων της Ελλάδας. Ρεαλιστικά σενάρια ή φρούδες ελπίδες; Στην οικονομία πάντως δεν χωρούν προσωπικές σχέσεις, όσο στενές κι αν είναι.

Διαβάστε τις αντιδράσεις για το αν ο Παπαδήμος είναι προτεστάντης και ποια η σύζυγος του Παπαδήμου, Σάνα Ίνγκραμ-Παπαδήμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.