Λουκάς Παπαδήμος: Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οριστικό

Κλείδωσε (ξανά) ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σε όλα “ναι” ο Παπανδρέου, τι απαντά ο Σαμαράς; Παρασκήνιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τα μεσάνυκτα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσει για το κατ’ αρχήν «ναι» του κ. Λουκά Παπαδήμου στο ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον κ. Σαμαρά τους 3 όρους που έχει θέσει ο Λουκάς Παπαδήμος αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος τους αποδέχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του υπουργικού Συμβουλίου τους οποίους ενημέρωσε επίσης τηλεφωνικά. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προέτρεψε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικοινωνήσει και ο ίδιος με τον κ. Παπαδήμο προκειμένου να συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες και να τον ενημερώσει για τις απόψεις του, ενδεχομένως δε να τον μεταπείσει για κάποιες από τις απαιτήσεις που προβάλλει.

Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε να έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα μετά την κατηγορηματική δήλωση του προεδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά πως θα δεχθεί όποιον πρωθυπουργό του υποδείξει το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, μετά τη γενική κατακραυγή που εισέπραξαν οι δύο ηγέτες για τη συμφωνία τους στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου δύο λύσεις φαντάζουν πλέον ως οι τελικοί μονομάχοι: Στα πρόσωπα του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου θα αναζητηθεί πλέον ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μάλλον θα πρέπει να αποκλείεται μια λύση έκπληξη της τελευταίας στιγμής αν και με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να διερευνηθούν για πρώτη φορά πραγματικά οι δυνατότητες των δύο πλευρών να συνεννοηθούν και να αποτελέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη λύση στο γόρδιο δεσμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά τα όσα έχουν προηγηθεί η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα -άλλωστε ο κ. Παπαδήμος παραμένει ακόμη οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου- και πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του «ναι».

Οπως έγινε επισήμως γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε από την πλευρά του τρείς όρους τους οποίους έκανε αποδεκτούς ήδη ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

1. Να υπογραφεί και από τα δύο κόμματα η επιστολή προς την Ε.Ε, και το ΔΝΤ για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
2. Να μετάσχουν στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
3. Να μη θεωρηθεί η 19η Φεβρουαρίου ως ο απόλυτος χρονικός ορίζοντας για τη διεξαγωγή των εκλογών

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι δεν θέτει κανένα θέμα οικονομικού επιτελείου στη νέα κυβέρνηση.

Αρα, από εδώ και πέρα η υπόθεση Παπαδήμου ως πρωθυπουργός βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον στα χέρια του κ. Σαμαρά ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη για την επιτυχία ή τη διακοπή της περαιτέρω συζήτησης.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η Ν.Δ. απορρίψει τους 3 όρους τότε η εναλλακτική πρόταση του κ. Παπανδρέου δείχνει να είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε τι έχει δηλώσει ο Λουκάς Παπαδήμος για χρεοκοπία-έξοδο από ευρώ και το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.