Γιατί ο Παπαδήμος φεύγει χαράματα από το Μαξίμου

Τι προβληματίζει τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αναγκάζει να φεύγει ξημερώματα από το γραφείο του; Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες του Λουκά Παπαδήμου;

Νύχτα φεύγει από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Την εβδομάδα που πέρασε δύο μέρες έφυγε στις 6 το πρωί, πήγε στο σπίτι του για μερικές ώρες ύπνο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου για να χωθεί και πάλι στους φακέλους της κρίσης που σχηματίζουν στοίβα στο γραφείο του.

Δεν έχει οργανώσει επιτελείο συνεργατών και από τους συνεργάτες του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παρακάλεσε να παραμείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου το «διπλωματικό» γραφείο, το «νομικό» γραφείο και ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως και ο Γιώργος Ελενόπουλος από το γραφείο Τύπου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αναλώνει τη μέρα του σε συνεχείς συσκέψεις με αρμόδιους υπουργούς, μιλάει πολύ συχνά στο τηλέφωνο – κυρίως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Στόχος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, να διερευνήσει τις προθέσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα μετά την αλλαγή σελίδας στην ηγεσία της χώρας, έπειτα από τους κραδασμούς στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ελλάδα που προκάλεσε η αναγγελία του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος εκ των πραγμάτων κατά τις επαφές του θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την επαναβεβαίωση της στάσης της ΕΕ και της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας, και όπως πιστεύεται θα προσπαθήσει να αντλήσει από τους συνομιλητές του διαβεβαιώσεις ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε αναφορικά με τη στάση που τηρούσαν ώς τώρα απέναντι στην Ελλάδα».

Ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της που απορρέουν τόσο από το Μνημόνιο της περυσινής δανειακής σύμβασης όσο και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, τα πράγματα θα γίνουν αρκετά πιο εύκολα για τον νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος απολαμβάνει ήδη μια θεαματική δημοτικότητα, καθώς φαίνεται να προβάλλει ένα άλλο είδος διακυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκτός από την προσωπική δημοτικότητα που καταγράφεται στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης αρκετά πέραν του ορίου της 19ης Φεβρουαρίου.

Με ζητούμενο το πόσο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της κυβέρνησης, αρκετοί είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θα γίνουν με τους μετριότερους υπολογισμούς, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις (για το PSI, την καταβολή της 7ης δόσης του δανείου που είναι σχεδόν 80 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης), μερικές εβδομάδες αργότερα, μετά τα μέσα Μαρτίου ή και πιθανόν αρχές Απριλίου.

Διαβάστε για το θερμό παρελθόν Παπαδήμου-Λαγκάρντ και τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τον Λουκά Παπαδήμο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.