Πόσο μειώνονται μισθοί-συντάξεις μέσα στο 2012

Με ποια μέτρα ξεκινάει η νέα κυβέρνηση το έργο της; Πόσο θα μειωθούν μισθοί-συντάξεις, συμφωνα με το προϋπολογισμό του 2012;

Νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα προβλέπει το κείμενο του νέου προϋπολογισμού, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 5,52 δισ. ευρώ το 2012, έναντι του τρέχοντος έτους.

Από το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο σχεδιάζεται η περικοπή 1,8 δισ. ευρώ, με νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις.

Επίσης, εξετάζεται εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ, μέσω του περιορισμού των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, κάτι που προμηνύει μεγάλες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η μείωση των συντάξεων θα αποφέρει 740 εκατ. ευρώ εντός του 2012.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφερόταν ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 172,7% του ΑΕΠ ή στα 372 δισ. ευρώ από 356,5 δισ. ευρώ (161,8% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, ενώ οι τόκοι εξυπηρέτησης θα διαμορφωθούν στα 17,9 δισ. ευρώ, έναντι 16,3 δισ. φέτος.

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα υπάρξει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και το χρέος θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η μείωση των μισθών και των συντάξεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Διαβάστε ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μείωση μισθών 50% με το ενιαίο μισθολόγιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.