Ραγδαίες εξελίξεις: προς παραίτηση οι βουλευτές της ΝΔ

Τι απάντηση σκέφτονται να δώσουν από τη ΝΔ, στην πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα; Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν το δημοψήφισμα;

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην έκτακτη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στις 12 το μεσημέρι και δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην διεξαχθεί για κανένα λόγο το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του διασωθεί έβαλε ένα δίλημμα εκβιαστικό, διχαστικό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπή.

Εξήγησα ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσια τέτοιους τυχωδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει.

Οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη. Και ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι, ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω την ιστορική ευθύνη να κάνω με κάθε τρόπο ότι απαιτείται για να μην μπει σε περιπέτειες η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια που υπάρχουν τουλάχιστον εμάς να μη μας βρουν συνεργούς»

Η δήλωση αυτή βάζει στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα για τις πιθανές πρωτοβουλίες που σκέπτεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης, σύσσωμης της κοινοβουλευτικής του ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές.

Αυτό θα συμβεί γιατί, με βάση το Σύνταγμα, η Νέα Δημοκρατία έχει πάνω από 60 βουλευτές στη Βουλή και άρα δεν νοείται αναπληρωματική εκλογή για την αναπλήρωσή, κάτι που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 1992 όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε χάσει την έδρα του στη Β’ Αθηνών, μέ βάση την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Τότε όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια είχαν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να γίνουν επαναληπτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε σαρωτικά το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως επεσήμαιναν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει στο τραπέζι αλλά είναι το έσχατο όπλο στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, προέδρου της ΝΔ.

Διαβάστε για το δημοψήφισμα φωτιά και το ενδεχόμενο εκλογών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.