Νικηφόρος Διαμαντούρος: νέος πρωθυπουργος; Βιογραφικό

Νέες πληροφορίες θέλουν να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου, ως επόμενου πρωθυπουργού. Ποιο είναι το βιογραφικό-CV του Νικηφόρου Διαμαντούρου;

Ο Έλληνας Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος φέρεται ως ένας από τους πιθανούς πρωθυπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942 και υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο. Ποιο το πλούσιο βιογραφικό του;

Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.

Κατά την περίοδο 1995 – 1998, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 – 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε ποιους όρους βάζει ο Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.