Ποιοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν άμεσα

Ο κύβος ερρίφθη. Πότε θα ξεκινήσουν οι απολύσεις, που επίμονα ζητά η τρόικα, στο δημόσιο τομέα; Τι θα γίνει με την εργασιακή εφεδρεία;

Να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι έρχονται σήμερα στην Αθήνα.

Μετά την αποτυχία εφαρμογής της εφεδρείας, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο των απολύσεων υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, θα ζητήσουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και μέσα από «τροποποίηση» της εθνικής συλλογικής σύμβασης καθώς και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Παράλληλα θα συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν προβλήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα θέσει ζήτημα για τη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν απολύσεις υπαλλήλων κυρίως από καταργούμενους φορείς και οργανικές μονάδες του Δημοσίου. Οπως αποκαλύπτεται στο κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ο στόχος για την «εργασιακή εφεδρεία» που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011 αφορούσε συνολικά 30.000 υπάλλήλους, εκ των οποίων 15.000 που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζόμενους που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό και θα «έμπαιναν» σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο και μετά θα απολύονταν.

Το πρώτο δείγμα από την εφαρμογή της εφεδρείας δείχνει ότι από 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου -ημερομηνία που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου 4.024/2011- μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το σύνολο του δημοσίου που θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000 συνολικά. Σε εφεδρεία αναμένεται να «μπουν» από την 1η Ιανουαρίου του 2012, για έναν χρόνο και μετά θα απολυθούν, περίπου 700 υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από τους 40 συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς. Λόγω της απόκλισης από τον στόχο των 30.000 «εφέδρων», αφού υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται περίπου 14.000 έφεδροι και 11.000 υπάλληλοι που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν το θέμα της απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλλήλων.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συναντηθεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα όπου θα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν στον τελικό αριθμό των εφέδρων και όσοι «εξωθήθηκαν» σε συνταξιοδότηση από τον φόβο της εφεδρείας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υπόψη των δανειστών την ενεργοποίηση της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και στους εκπαιδευτικούς από τα τέλη της σχολική χρονιάς, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εφέδρων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επεξεργάζεται παράλληλα και σχέδιο απολύσεων υπάλληλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχουν προσληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Διαβάστε πότε ξεκινούν οι απολύσεις-εφεδρεία στο δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.