Τα τρία σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας το 2012

Τι θα γίνει το 2012 με τη χρεοκοπία της Ελλάδας; Τι λένε οι προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή και την επιτυχία του PSI;

Mε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, που θα σημάνει καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Eλλήνων στο μισό εν μια νυκτί, η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2012.

Eνα έτος που θα κρίνει την πορεία της Eλλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, με τη χώρα να καλείται να απαντήσει, εμπράκτως, εάν τελικά επιθυμεί να παραμείνει στη Eυρωζώνη ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για να συμμορφωθούμε δημοσιονομικά αλλά και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων με τους εταίρους μας.

Πρώτος σταθμός στην αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά για την Eλλάδα είναι η έλευση της τρόικας στις 16 Iανουαρίου για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου. Aκολουθεί η οριστικοποίηση των όρων του PSI και η υλοποίησή του έως το τέλος Mαρτίου, αλλά και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση που καλείται να οδηγήσει σε μία σταθερή κυβέρνηση ικανή να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο τα βασικά σενάρια για την ελληνική οικονομία το 2012 θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Το καλό σενάριο: Επιτυχία του PSI και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

Στην καλύτερη περίπτωση το PSI εξελίσσεται ομαλά και δημιουργείται ένα θετικό momentum προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, το οποίο με τους σωστούς χειρισμούς από την πολιτική ηγεσία της χώρας θα σηματοδοτήσει την έναρξη αποκατάστασης της φερεγγυότητας της Eλλάδας ως επενδυτικό προορισμό και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στην περίπτωση αυτή, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, ύστερα από την εκλογική αναμέτρηση του 2012, καταφέρνει να διατηρήσει τη θετική δυναμική από την υλοποίηση του PSI, προωθεί μεταρρυθμίσεις, ρίχνει ρευστότητα στην αγορά με μέτρα όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους και σταδιακή έξοδο από την ύφεση από το 2013.

Παράλληλα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες να εκτελεστεί ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις και να μπουν τα θεμέλια για την εδραίωση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, βασικής προϋπόθεσης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα. Στο σενάριο αυτό, το 2012 εξελίσσεται ως ένα έτος-πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, που παραμένει μέλος του ευρώ και σταδιακά αποκαθιστά τη θέση της ως αξιόπιστο συνομιλητή.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις
Στο θετικό αυτό σενάριο αρχίζει να αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, επιταχύνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ξεκινά η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, δίνοντας διέξοδο στην εφιαλτική κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι περίπου ένα εκατομμύριο Eλληνες που ζουν στην ανεργία.

2. Το μετριοπαθές σενάριο: Επιτείνεται η αβεβαιότητα

Σε μία ενδιάμεση κατάσταση, τα πράγματα εξελίσσονται λιγότερο θετικά. Tο ελληνικό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να διαχειριστεί με επαρκή τρόπο την κρίση. Tο PSI υλοποιείται αλλά όχι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά, οι αγορές δυσανασχετούν και δεν «χαρίζουν» στην Eλλάδα ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανακάμψει. Tην ίδια ώρα, εντείνονται οι αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «σέρνονται», με την πραγματική οικονομία να παραμένει παγωμένη και εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο της ύφεσης και των υψηλών ελλειμμάτων. Tο ενδεχόμενο εξόδου της Eλλάδας στις αγορές απομακρύνεται, αλλά οι Eυρωπαίοι, έχοντας σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Eυρωζώνη, διστάζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και διατηρούν τη χώρα εντός του ευρώ, εντείνοντας, όμως, ασφυκτικά τις πιέσεις για ακόμη πιο σκληρές παρεμβάσεις. H χώρα παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη και στην παρατεταμένη αβεβαιότητα.

3. Το εφιαλτικό σενάριο: Δραχμή, υπερπληθωρισμός, καταστροφή των τραπεζών και εκτίναξη του χρέους

Στη χειρότερη περίπτωση, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Eλλάδα αποτυγχάνει, η E.E. κρίνει πως η καλύτερη λύση είναι η αποκοπή της χώρας από το άρμα του ευρώ και η Eλλάδα αναγκάζεται να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, δηλαδή μία νέα δραχμή. Tο σενάριο αυτό, για τους περισσότερους οικονομολόγους, θεωρείται εφιάλτης:

• Tο νέο εθνικό νόμισμα εκτιμάται πως θα υποτιμηθεί περίπου κατά 50% μεσοπρόθεσμα.
• Ως άμεση συνέπεια και με δεδομένα την αναπόφευκτη μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και το ότι τα περίπου δύο τρίτα της εγχώριας ζήτησης καλύπτονται από τις εισαγωγές, η αγοραστική δύναμη του μέσου Eλληνα μειώνεται κατακόρυφα.
• H αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και στις τιμές των εγχώρια παραγόμενων ,εξαιτίας του άλματος στις τιμές των πρώτων υλών, «γεννά» υπερπληθωρισμό. Oρισμένοι οικονομολόγοι τον προσδιορίζουν στην περιοχή του 20% και κάνουν λόγο για τον κίνδυνο ακόμη και ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής.
• Tο άλμα του πληθωρισμού φέρνει αντίστοιχη αύξηση στα επιτόκια.
• Tο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, εκτινάσσεται στα ύψη, ευθέως αναλόγως με το εύρος της υποτίμησης και καθίσταται αδύνατη η διαχείρισή του, πυροδοτώντας συστημική κρίση για το χρηματοοικονομικό σύστημα.
• Aκόμη και εάν επιβαλλόταν περιορισμός στις αναλήψεις για να αποφευχθεί η μαζική ροή καταθέσεων, η επιστροφή στο νέο εθνικό νόμισμα θα προκαλούσε μεγάλο άνοιγμα στο παθητικό και το ενεργητικό των τραπεζών. Oι τράπεζες, έχοντας τα χρέη τους σε ευρώ, θα έπρεπε να αποπληρώνουν τα χρέη τους μετατρέποντας το νέο νόμισμα στο σκληρό ευρώ. Aυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των αγορών για τις ελληνικές τράπεζες, που ακόμη και εάν μπορούσαν να δανειστούν θα το έκαναν με ασύμφορους όρους. Tην ίδια ώρα, θα καταγραφόταν δραματική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαβρώνοντας τους δείκτες βιωσιμότητας των περισσοτέρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
• Πλέον δεν θα μιλάμε για ύφεση 5% ή 6%, αλλά για απότομη πτώση του AEΠ έως και… 50%. Aμεση συνέπεια της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης, των ακριβών εισαγωγών και πρώτων υλών θα είναι μαζικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, έκρηξη της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, κοινωνική αναταραχή και κύμα μετανάστευσης εργαζομένων στο εξωτερικό.
• Tο επενδυτικό κλίμα δύσκολα θα βελτιωνόταν, παρά το ότι σε μία πρώτη ανάγνωση οι επενδύσεις στην Eλλάδα θα φάνταζαν συμφέρουσες (χαμηλό εργατικό κόστος και απαίτηση μικρότερων κεφαλαίων). Σε μία δεύτερη, όμως, ανάγνωση, μία χώρα με ασθενές νόμισμα είναι μονίμως ευάλωτη στους κινδύνους νέας διολίσθησης, πολιτικής αστάθειας, αλλά και αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τριών παραγόντων που αυξάνουν κατακόρυφα τον επενδυτικό κίνδυνο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

5 Σχόλια

  1. ψηφιστε Τσίπρα σώστε την ελλάδα,μακριά απο τους ταλιμπάν που έφεραν την κατεγίδα, την συμφορά

  2. ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ’Κ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΤΩΧΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΠ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΥΤΑΞΕ Κ ΓΙΝΑΜΕ.ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΙΜΑ Κ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ’ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ…ΜΙΑ Η ΛΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Κ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.Κ ΤΑ ΧΡΕΟΙ ΣΤΟΥΣ ΩΡΑΙΟΥΣ,

  3. Η χωρα δεν εχει καμια τυχη οσο τη κυβερνουν προδοτες.Η αποστολη των υπουργων μας ειναι μια να κρατουν την Ελλαδα σε βαθια υφεση ετοιμη για χρεωκοπια ανα πασα στιγμη ωσοτου αποφασισουν τα αφεντικα τους οτι ηρθε αυτη η στιγμη πιθανολογω μετα την υπογραφη του psi και αρχες του 2013 οταν θα εχει σταθεροποιηθει η ευρωζωνη .παραδειγμα της τρομερης πολιτικης ενος υπουργου-αυξηση των τελων κυκλοφοριας με αποτελεσμα το κρατος αντι να εχει εισπραξεις 1 δις ευρω με το ζορι να φτασει στα 300 εκ ευρω.παραδειγμα 2-καποιος αλλος υπουργος αποφασιζει να βουλιαξει την ΔΕΗ μεσω του κολπου φωτοβολταικων εξυπηρετοντας παραλληλα τα συμφεροντα των πολυεθνικων που κανουν χρυσες δουλειες.Σε ολη την Ευρωπη η μεση τιμη που αγοραζει η ΔΕΗ ειναι στα 15 λεπτα την κιλωβατορα αλλα εδω στην Ελλαδα 55 λεπτα η κιλωβατορα για να βουλιαξουμε την ΔΕΗ και να στειλουμε τον λογαριασμο στους συνηθεις υποπτους τους πολιτες αυτης της χωρας.

  4. θα ειμαστε εντος ευρω το 2012 αλλα με υφεση στο 6% που σημαινει αλλους 500 χιλιαδες ανεργους κλεισιμο βιομηχανιων και την πλειοψηφια των καταστηματων που εμπορευνται εισαγωμενα προιντα.Αυτη τη στιγμη τους δανειστες τους ενδιαφερει να γινει το κουρεμα στο psi κατα 50% παρακαλανε για αυτο γιατι απλουστατα θα εξασφαλισουν τα χρηματα τους μεταφεροντας τα εναπομειναντα δανεια απο ελληνικο σε αγγλικο δικαιο που σημαινει εξασφαλιση των δανειων εστω και κατα 50%.Μετα το psi θα τους συμφερει η Ελλαδα να χρεωκοπησει για να ερθουν και να αρπαξουν οτι θελουν απο τη χωρα χωρις καμια διαπραγματευση αφου θα ειναι εξασφαλισμενοι απο το αγγλικο δικαιο.

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines