Ενεργειακό πιστοποιητικό: πόσο κοστίζει, ποιοι εξαιρούνται

Τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό, πόσο κοστίζει, πότε τίθεται σε ισχύ και ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο;

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το υποχρεωτικό μέτρο της μίσθωσης ακινήτου (κατοικίας ή καταστήματος) μόνο συνοδεία ενεργειακού πιστοποιητικού.

Όπως τονίζει ο σχετικός νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος, κάθε νέο (όχι δηλαδή οι ανανεώσεις των υφιστάμενων) συμβόλαιο ενοικίασης ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από το «πράσινο» πιστοποιητικό, δηλαδή τη μέτρηση της ενεργειακής του απόδοσης και την κατάταξή του σε κατηγορίες από ενεργειακούς επιθεωρητές.

Πόσο κοστίζει το ενεργειακό πιστοποιητικό; Με την ΠΟΜΙΔΑ να αντιδρά έντονα στο συγκεκριμένο μέτρο και να ζητά αναβολή της εφαρμογής του τονίζοντας ότι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την εγκύκλιο η αμοιβή των επιθεωρητών μπορεί να φθάσει τα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, το κόστος για μονοκατοικίες άνω των 50τ.μ. θα είναι 1,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ, ενώ για διαμερίσματα πολυκατοικιών το κόστος είναι 2 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ. Αντίστοιχα, για γραφεία και καταστήματα έως 1.000τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ το τ.μ. ενώ για γραφεία και καταστήματα άνω των 1.000τ.μ. αντίστοιχα το κόστος είναι 2,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ.

Όπως τονίζεται, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού έχει ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς θα συνδέονται με αυτό τα μισθώματα. Έτσι, αν το πιστοποιητικό «διαπιστώνει» ότι το ακίνητο είναι ενεργοβόρο, ο ενοικιαστής θα μπορεί να διεκδικεί μικρότερα μισθώματα. Αυτό ισχύει και τούμπαλιν, ωστόσο, καθώς τα «πράσινα» ακίνητα που θα κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία θα «τσιμπήσουν» ελαφρώς τις τιμές των ενοικίων.

Ποιοι εξαιρούνται; Αρκετές είναι οι εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν το ενεργειακό πιστοποιητικό εάν η κατοικία ή το κατάστημά τους είναι κάτω των 50τ.μ., ενώ παράλληλα το μέτρο δεν θα απαιτηθεί για την ανανέωση μισθώσεων με υφιστάμενους ενοικιαστές.

Αναλυτικότερα, από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται:
1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφάνειας κάτω των 50τ.μ.
2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Διαβάστε πόσο μειώνονται άμεσα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.