Αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα: τέλος βασικός μισθός και δώρα

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Ποια η τύχη του 13ου και 14ου μισθού;

Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και το ασφαλιστικό στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς φορείς, ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Οι δανειστές επιμένουν να μπει ο κατώτατος μισθός στην «προκρούστεια κλίνη» πέφτοντας κάτω από τα 751 ευρώ και να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός.

Για την κυβέρνηση «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, ενώ τόνισε πως «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό». Είναι ορατό, λοιπόν, το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τη τρόικα στη κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Οι θέσεις των εργοδοτών

Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Η πρόταση των εμπόρων

Πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, μειώνοντας την συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ (από 45 δισ. ευρώ σε 43 δισ.) θα ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.

Επίσης μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική και προτείνει την αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Οι θέσεις της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους. Υποστηρίζει ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Παράλληλα, το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%.

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις και στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, και υποστηρίζουν, ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ποιες οι αλλαγές στην εργασία σε μισθούς και απολύσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.