Προμνημόνιο με μέτρα 4,4 δισ. για να πάρουμε το δάνειο

Ποια νέα σκληρά μέτρα απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση, ώστε να εγκρίνει το νέο δάνειο για την χώρα μας; Ποιες οι διαδικασίες για την υπογραφή του PSI και του νέου μνημονίου;

Νέα μέτρα που θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ (4,4 δις ευρώ) θα απαιτηθούν για την κάλυψη της υστέρησης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Τα μέτρα αυτά θα έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας καθώς θα αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία θα συνταχτεί το βασικό πλαίσιο του νέου Μνημονίου και το οποίο θα συνυπογράψουν κυβέρνηση και τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε δύο στάδια:

* μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα αξίας έως 4,4 δισ. ευρώ που θα ενταθούν στο προμνημόνιο που είναι απαραίτητο για την ενεργοποίηση του PSI στις 13 Φεβρουαρίου και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

* σε δεύτερο στάδιο θα γίνει διαπραγμάτευση για τα αναγκαία μέτρα της περιόδου 2012 -2014 που θα διαμορφώσουν και το τελικό κείμενο του μνημονίου που είναι απαιτητό για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, και αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Πάντως, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι οι ιδιώτες πιστωτές ενδέχεται να υποστούν ζημιές άνω του 70% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν.

«Μιλάμε για ένα haircut επί της καθαρής παρούσας αξίας που θα ξεπερνά το 70%. Πρόκειται μία πολύ σοβαρή συζήτηση που βασίζεται σε νέα δεδομένα. Μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο PSI του αρχικού», φέρεται να δήλωσε ο Βενιζέλος.

Xαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλή, τόνισε ότι «οι ημέρες είναι μετρημένες και τα περιθώρια ελάχιστα» ενώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSIείπε πως «σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα. Όμως δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία αν δεν χρηματοδοτηθεί. Μας καλεί το συμβούλιο να ολοκληρώσουμε τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης έως τέλος της εβδομάδας».

Και ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε:

«Είναι λογικό ο δανειστής να ζητά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα της δέσμευση. Όλοι έχουν απευθείας συναντήσεις με τρόικα, να πείσουν και να πεισθούν γιατί μετά την ψήφιση δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση. Ο κάθε ένας έχει την δική του ευθύνη».

Ο ίδιος προσδιόρισε ως θέματα που πρέπει να διευθετηθούν τα εξής:

– Κάλυψη δημοσιονομικού στόχου για το 2012 με μείωση δαπανων υγείας – φαρμάκου, μείωση δαπανών για εξοπλισμούς και περιορισμό δαπανών της δημόσιας διοίκησης

– Μείωση μη μισθολογικού κόστους εργασίας

– Εργασιακές σχέσεις

– Μείωση όγκου δημόσιου τομέα

– Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και εξυγίανση τραπεζικού συστήματος

«Αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 5 ημέρες. Πριν την συνεδρίαση Eurogroup, ώστε να εμφανιστεί η Ελλάδα με ισχυρή φωνή. Καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος με αναλογική και δίκαιη κατανομή».

Επιπρόσθετα, για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων- ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία- και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μετα από την συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «κλειστός προϋπολογισμός» συνολικού ύφους 2,880 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων. Η μηνιαία κατανάλωση για κάθε ταμείο υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε τρίμηνο θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό, που θα θεωρείται «υπερσυνταγογράφηση».

Διαβάστε ποια 20 μέτρα-φωτιά πρέπει να πάρουμε για το νέο μνημόνιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.