Παρέλαση 25ης Μαρτίου: ποιοι σκέφτονται να την ματαιώσουν

Τι σκέψεις υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση μετά και τα πρόσφατα γεγονότα αποδοκιμασιών στα Ιωάννινα για ματαίωση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου; Ποιοι φόβοι ακόμα ενισχύουν την απόφαση αυτή;

Mια ακόμη καυτή εβδομάδα ξεκινά για την υπό προθεσμία κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες θα επαναμετρηθούν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου 2. Την ίδια ώρα η κοινωνική οργή για τα νέα μέτρα δεν υποχωρεί. Αντίθετα, εκφράζονται φόβοι ότι, όσο περνά ο καιρός και οι επιπτώσεις θα γίνονται ακόμη πιο αισθητές, η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

Οι εκτιμήσεις ότι μετά το κλείσιμο του PSI και την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα διαμορφωνόταν ένα διαφορετικό κλίμα διαψεύδονται. Και καθώς τα σενάρια αναβολής των εκλογών επανέρχονται, μεγαλώνουν και οι ανησυχίες καθώς και οι σκέψεις για ματαίωση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Οι αποδοκιμασίες που σημειώθηκαν, μάλιστα, κατά την παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων – απ’ όπου “εξαφανίστηκαν” σχεδόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα υπό το κράτος του φόβου – θεωρούνται ως μια μικρή γεύση του τι μπορεί να επακολουθήσει σε μερικές εβδομάδες. Και σήμαναν “συναγερμό”.

Όσοι διατηρούν, άλλωστε, επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα εκτιμούν ότι τα γεγονότα που ξέσπασαν στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανά την Ελλάδα, σε βάρος ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μοιάζουν με “πυροτεχνήματα” μπροστά σε όσα επαπειλούνται με αποτέλεσμα να ενισχύονται συνεχώς οι σκέψεις για ματαίωση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Στους μήνες που μεσολάβησαν είναι φανερό ότι φούντωσε κι άλλο η κοινωνική απόγνωση, ενώ ενισχύθηκαν θεαματικά τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών απέναντι στους δανειστές, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα. Αν, μάλιστα, προστεθεί ότι μέσα στον Μάρτιο θα συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τις νέες περικοπές και μάλιστα αναδρομικά των μισθών και των συντάξεων, τότε οι παρελάσεις θα μετατραπούν σε δρόμο προς το σταυρό, όχι των εκλογών, αλλά του μαρτυρίου. Κυβέρνηση και υπουργοί το γνωρίζουν αυτό καλά.

Εν όψει αυτών, έχει αρχίσει να καταλαμβάνει πανικός τα κέντρα εξουσίας, που έχουν και τις δικές τους πληροφορίες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες, καταστρώνονται σχέδια ακόμη και για ματαίωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπεί το κοινωνικό “ολοκαύτωμα”.

Γι’ αυτό και το δίλημμα είναι τεράστιο, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τη μορφή των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, λόγω των μέτρων που έρχονται.

Διαβάστε γιατί έδιωξαν τον Παπούλια από την παρέλαση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.