Προθεσμιακές καταθέσεις: ποια τράπεζα δίνει επιτόκιο 7,5%

Ποιες είναι οι νέας γενιάς προθεσμιακές καταθέσεις που λανσάρουν οι τράπεζες; Ποια τράπεζα δίνει επιτόκιο 7,5%;

Οι τράπεζες λανσάρουν προθεσμιακές καταθέσεις που εκτός από υψηλά επιτόκια αποδίδουν πλέον τους τόκους κάθε μήνα, προσφέροντας μία λύση στην ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, των νέων καταθέσεων στις τράπεζες είναι ότι έχει μειωθεί το ύψος του ελάχιστου ποσού που απαιτείται για το άνοιγμα ενός λογαριασμού προθεσμίας και ξεκινά από τα 5.000 ευρώ. Παράλληλα τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνονται κατά μέσο στο 5%, ενώ κάποιες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 6% και 7%.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά μέχρι οι τράπεζες να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει αρχικά να «κλείσουν» τα δύο μείζονος σημασίας θέματα που έχουν μπροστά τους, δηλαδή το PSI και η διαγνωστική μελέτη της BlackRock, που θα καθορίσουν το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και τη φυγή των καταθέσεων, και για αυτό προσφέρουν υψηλά επιτόκια, που όμως δημιουργούν υπέρογκο κόστος λειτουργίας για τα πιστωτικά ιδρύματα. Την διετία 2010-2011 έφυγαν από τις τράπεζες ποσά ύψους 65δισ ευρώ, από αυτά περίπου 18δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί προς τράπεζες του εξωτερικού, ενώ τα υπόλοιπα 47δισ. ευρώ, είτε χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υποχρεώσεων (λόγω αύξησης της φορολογίας, ανεργίας, μείωσης των μισθών), είτε φυλάσσονται σε «σεντούκια».

Τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής:

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει 7,5% επιτόκιο στην 15μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Ανεβαίνω Extra», για ποσά κατάθεσης από 20.000 ευρώ (ξεκινά από το 4% και σταδιακά αυξάνεται στο 7,5%).

Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας “3 Plus 3” προσφέρει επιτόκιο 2,7% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει στην τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki 4 Εποχές», εγγυημένο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης 5%.

Η Alpha Bank, στις καταθέσεις «Alpha Μηνιαία Πρόοδος», προσφέρει αποδόσεις που φτάνουν ως το 5,05%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό κατάθεσης, ενώ καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη των κεφαλαίων του κάθε μήνα, στην επέτειο του προϊόντος.

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2012 την 6μηνη κατάθεση προθεσμίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ Superplus 6» για ποσά από 30.000 ευρώ και άνω με επιτόκιο που αυξάνεται σταδιακά στο 7% τον τελευταίο μήνα.

Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας, προσφέρει -στη λήξη- δώρο τόκους ενός επιπλέον μήνα με το επιτόκιο να διαμορφώνεται από 4,1% ως 4,78%.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσφέρει απόδοση 5,21% στην 16μηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 15.000 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα, στην 18μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Δώρο Εθνικής», με μηνιαία καταβολή τόκων, διπλασιάζει το επιτόκιο 4 φορές στη διάρκεια της.

Η Eurobank, στην προθεσμιακή κατάθεση Χ2 -με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 10.000 ευρώ- διπλασιάζει το επιτόκιο 2 φορές το χρόνο.

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 18μηνη κατάθεση «Με το Παραπάνω», το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,10% για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Η Αγροτική Τράπεζα στην κατάθεση προθεσμίας «ΑΤΕ Διπλασιάζω», προχωρά σε διπλασιασμό του επιτοκίου από το 2,15% στο 4,3% (υπό προϋποθέσεις).

Τέλος η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο 4,6%, στην κατάθεση προθεσμίας Attica Plus. Και η FBBank επιτόκιο 5,9% στην 12μηνη κατα΄θεση για ποσά από 10.000 ευρώ.

Διαβάστε τις αποδοτικότερες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες και τα καλύτερα επιτόκια σε όλες τις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.