Ποιες ευρωπαϊκές χώρες υποβάθμισε ξαφνικά η Moody’s

O οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί ο διεθνής οίκος προχώρησε σ’αυτή την ενέργεια;

Η Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας επικαλούμενη την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν πιστοληπτική υποβάθμιση από την Moody’s είναι οι:
Ιταλία:από Α3 σε Α2
Πορτογαλία:Ba3 σε Ba2
Ισπανία:Α3 σε Α1
Σλοβακία:A2 σε Α1
Σλοβενία:A2 σε Α1
Μάλτα:A3 σε Α2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, προχώρησε σ’αυτές τις αλλαγές προκειμένου να αντανακλάται η ευπάθεια αυτών των χωρών στους αυξανόμενους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος να δεχτούν υποβάθμιση κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Μ.Βρετανία οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ». Μάλιστα ένα μήνα πριν, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Διαβάστε ποιες ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος Moody’s.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.