Η αλήθεια για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες Ελλάδας

Ποια η αλήθεια για τα κοιτάσματα πετρελάιου και τους υδροφονάναθρακες στην Ελλάδα; Ποιες οι προοπτικές για άμεσα έσοδα, για το ελληνικό κράτος;

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται, πρακτικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω -μεταξύ άλλων- των μεγάλων βαθών γεώτρησης. Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, συνέκλιναν ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου.

«Με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, πιστεύω ότι η Δ. Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον», είπε ο κ.Γεωργακόπουλος, από το βήμα συνεδρίου σχετικής θεματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ. Από την πλευρά του, ο κ.Γρηγορίου δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι «η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση. Είναι μάλλον περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο». Εξέφρασε, πάντως, θετική άποψη για τη περιοχή της Δ. Ελλάδας, ενώ επανέλαβε ότι τα ΕΛΠΕ «θα κοιτάξουν να κάνουν μια κοινοπραξία με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου για τον διαγωνισμό που αφορά τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γιάννενα και το Κατ

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα «άμεσα έσοδα [από τους υδρογονάνθρακες] για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε», εξέφρασε ο κ.Γεωργακόπουλος, και πρόσθεσε ότι «[τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου] πέρα από αφελή, είναι και επικίνδυνα». Τόνισε δε, χαρακτηριστικά ότι «έξι-επτά χρόνια στο σύνολο [από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης] είναι δεδομένα». Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν βρει πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση».

Τελικά, πόσο πετρέλαιο και αέριο υπάρχει;

Αναφερόμενος στις υπερβολές -όπως τις χαρακτήρισε- που ακούγονται κατά καιρούς για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ελλάδα, ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα». Διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την «US Geographical Survey», τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά κι αυτή η εκτίμηση αποτελεί απλώς μια στατιστική επεξεργασία και τίποτα περισσότερο. Σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ως «εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η [δυνατότητα της] ΑΟΖ».

Διαβάστε αν μπορεί το ελληνικό πετρελαιο να σώσει μισθούς-συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.