Ε. Βενιζέλος: ομιλία στην Εθνική συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

Τι είπε και τι τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ομιλία του στην Εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ;

Με το σύνθημα “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό” και ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα όπου έγινε η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος.

“Δεν αποφύγαμε απλά τη χρεοκοπία, αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπει ολόκληρος ο πλανήτης” τόνισε o υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην έκβαση της μάχης του PSI. “Η κρίση δεν τελείωσε, το κλειδί είναι: δουλειά, δουλειά, δουλειά” επισήμανε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση ευχαρίστησε τους πολίτες για τις θυσίες τους και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος.

Ρητές ήταν οι αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου και καυτηρίασε την επιλογή της ΝΔ να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση.”Ήρθε ή ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον, για την ελπίδα”.

Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ “Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στους νέους μη προνομιούχους. Πρέπει να ξαναδούμε από την οπτική γωνία του μέλλοντος το παρελθόν μας. Αλλαγή και μη προνομιούχοι, αλλά το 2012 και με τη σκέψη στο 2020”.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το λαό, ούτε πολιτικά, ούτε δημοσκοπικά, προσέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως στην τακτική των υπόλοιπων κομμάτων και τις δημοσκοπίσεις.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο που έχουν μπροστά τους η χώρα και το ΠΑΣΟΚ ασύμμετρο. Αυτή είναι η αποστολή μας, τόνισε.

Πώς θα είναι η ζωή μετά την κρίση, έθεσε το ερώτημα. Η απάντηση, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαρτάται μόνο από εμάς. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δύο εθνικά καθήκοντα: την αλήθεια και την αλληλεγγύη.

“Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα αποτρέψει νέες περιπέτειες”, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών. “Για αυτό χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες”, είπε και μίλησε για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο. “Με νέες μορφές συμμετοχής στο πλαίσιο της μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Με μηχανισμούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης. Όχι στο λαθρεμπόριο της επιρροής”, διακήρυξε.

“Νέο κράτος, κράτος δικαίου και νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι οι προτεραιότητες που έθεσε. Μπορούμε και θα το κάνουμε!”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και επιτέθηκε σε όσους μιλούν για την ανάπτυξη λες και είναι κάτι το δεδομένο. Πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης προσέθεσε και επισήμανε ότι όσοι ζουν στην πλάνη της επαναδιαπραγμάτευσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Πικράναμε το λαό, για να σώσουμε το έθνος, αλλά δε χάσαμε τη ψυχή μας υπογράμμισε και υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ο μεγάλος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, αποκεντρωμένο, δυνατό, που σέβεται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο εσωτερικό του, είπε με νόημα. Γιατί είναι προϋπόθεση για να μας πιστέψει η κοινωνία.

Στο σημείο αυτό έκανε κάλεσμα συστράτευσης “σε όσους θα έπρεπε να είναι σήμερα μαζί μας και θα είναι μαζί μας. Θα κάνουμε τη νέα κοινωνική συμμαχία ακόμη και με όσους πικράναμε” συνέχισε στο σκεπτικό του.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια της επόμενης μέρας, ο Eυάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως ακριβώς αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, σημείωσε και χαρακτήρισε ανακριβή τον αυτοπροσδιορισμό τωνπολιτικών κομμάτων. Κήρυξε το μέτωπο με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Στόχος μας είναι η νίκη, επισήμανε και έθεσε απέναντι τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, τον αριστερόστροφο τυχοδιοκτυσμό και τους εκφραστές της συμπαθητικής υπεκφυγής.

Τώρα αρχίζουμε ξανά, ήταν το σύνθημά του Eυάγγελου Βενιζέλου και έτσι τελείωσε την ομιλία του.

Διαβάστε τη «μυστική συμφωνία» Παπανδρέου και Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.