Φορολογική δήλωση 2012: οδηγίες συμπλήρωσης

Πως θα συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση 2012. Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τον αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση βήμα προς βήμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2011, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το γνωστό βιβλιαράκι της εφορίας, στο οποίο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης, για το ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση 2012, πού και πώς συμπληρώνεται ο πίνακας με τα εισοδήματα και τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, πώς συμπληρώνονται τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων και άλλων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

Επίσης στον οδηγό συμπλήρωσης 2012, περιλαμβάνονται πίνακες που αφορούν την κλιμάκωση των τεκμηρίων διαβίωσης κάθε κατηγορίας, τους οποίους μπορούν να συμβουλευτούν οι φορολογούμενοι για τη συμπλήρωση των κωδικών στον πίνακα της φορολογικής τους δήλωσης.

Παράλληλα, στο βιβλιαράκι περιλαμβάνονται και λεπτομερείς οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης με τα στοιχεία ακινήτων των φορολογούμενων Ε9.

Επίσης, σειρά από αλλαγές αλλά και παγίδες κρύβει το έντυπο Ε1 που θα κληθούν να συμπληρώσουν το 2012 οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2011. Στο νέο έντυπο θα πρέπει να δηλώσουμε αν έχουμε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) στο εξωτερικό. Για τους φορολογούμενους που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά, ισχύει ειδικό αφορολόγητο 9.000 ευρώ (αντί 5.000) εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 αλλά αν το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, τότε θα ισχύσει και για αυτούς το πολύ χαμηλό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν αυτομάτως 400 ευρώ περισσότερο φόρο. Επίσης καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή που ίσχυε από το 2010 για νέους επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 και για κέρδη έως 30.000 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης 2012 που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εδώ.

Διαβάστε ποιες οι 10 παγίδες στη φορολογική δήλωση 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.