Hλίας Παπαγεωργίου: ποιος ο Mr. «Santa Marina»

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Ηλίας Παπαγεωργίου που τόσο αγάπησαν οι cebebrities εντός και εκτός Ελλάδας; Ποια η ιστορία του;

Θρήνος έχει πέσει στον επιχειρηματικό κόσμο από τον άδικο χαμό του Ηλία Παπαγεωργίου, που «έφυγε» χτυπημένος από τον καρκίνο. Μετά από 5 χρόνια συνεχούς μάχης, ο Mr. «Santa Marina», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι φίλοι του, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 17 Μαρτίου τα ξημερώματα στο σπίτι του στο Κολωνάκι.

Χάρισον Φόρντ, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Τομ Χάνκς, Όλιβερ Στόουν, Ρόμαν Πολάνσκι και Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μερικοί από τους A-list celebrities που έχουν μείνει κατά καιρούς στο κοσμοπολίτικο δημιούργημα του Ηλία Παπαγεωργίου, η κηδεία του οποίου γίνεται την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Ήταν καλοκαίρι του 1970 όταν ο Πειραιώτης Ηλίας Παπαγεωργίου πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Μύκονο. Απόλυτα γοητευμένος από την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του νησιού, αποφάσισε να αγοράσει στον Ορνό το πρώτο (από τα πολλά που ακολούθησαν) κτήματα και να χτίσει εκεί την εξοχική του κατοικία το 1979. Κάπου εκεί γεννήθηκε στο μυαλό του το όραμα να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα -αυθεντικά κοσμοπολίτικα και ουσιαστικά εστέτ- resort στην Ελλάδα. Αποκτώντας σταδιακά την κυριότητα των γύρω εκτάσεων, βρέθηκε ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής χερσόνησου πάνω στην όποια υψώθηκε το Santa Marina Resort, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1986.

Η έμφαση στους άγραφους κανόνες της διακριτικής πολυτέλειας και η πληθωρική παρουσία του ιδιοκτήτη του (που μόλις απεβίωσε) ήταν οι δυο πυλώνες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε λιθαράκι λιθαράκι η φήμη του ξενοδοχείου στη Μύκονο ανάμεσα στους A-list celebrities, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους.

Κατά κύριο λόγο επειδή όλοι αυτοί αισθάνονταν ασφαλής ότι πίσω από τις πύλες του Santa Marina θα μπορούσαν επιτέλους να χαλαρώσουν, χωρίς να φοβούνται τους παπαράτσι που καραδοκούσαν πίσω από κάθε βράχο.

Στην πορεία των χρόνων τις βίλες του έχουν τιμήσει οι Ρίτσαρντ Μπράνσον, Όλιβερ Στόουν, Χάρισον Φόρντ, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ρόμαν Πολάνσκι, καθώς επίσης και «δευτεροκλασάτα» για το επίπεδο του resort ονόματα, όπως οι Ρολάντο, Κλάιβ Όουεν, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κάρεν Μούλντερ. Ενώ το προτιμούσαν και αρκετοί Έλληνες (από τον Σάκη Ρουβά, την Βάνα Μπάρμπα και την Ζωή Λάσκαρη, μέχρι την κοσμικογράφο Χριστίνα Πολίτη).

Είτε ως επιλογή διαμονής, είτε ως καλεσμένοι στο ετήσιο πάρτι των γενεθλίων του στη Μύκονο (που αποτελούσε θεσμό), είτε απλά χρησιμοποιώντας τα γήπεδα τένις του (το διαχρονικό meeting point των επώνυμων παικτών του νησιού).

Τέλος το Santa Marina ήταν που επέλεξε και η παραγωγή του Next Top Model για να γίνουν τα γυρίσματα του 2ου κύκλου της εκπομπής.

Ουσιαστικά ο Ηλίας Παπαγεωργίου και το Santa Marina ήρθαν να καλύψουν το κενό δυο δεκαετιών ανάμεσα στους βαρυσήμαντους επώνυμους που επισκέπτονταν σταθερά τα ελληνικά νησιά την δεκαετία του 60 (Σοφία Λόρεν, Μπριτζίτ Μπαρντό, Γκρέις Κέλι) και την «πλέμπα» που ακολούθησε.

Έδωσε, αν θέλετε, μια αφορμή στο παγκόσμιο κοινό να ανακαλύψει ξανά τα ελληνικά νησιά στην ιδεατή εκδοχή τους. Και αυτό είναι η μεγάλη κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Διαβάστε ποιος ο ερωτιάρης ξενοδόχος με βίτσια στη Λευκάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.