Moody’s: γιατι υποβάθμισε ξανά την Ελλάδα

Τι ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για την υποβάθμιση του αξιόχρεους της Ελλάδας; Ποιο το σκεπτικό της απόφασης αυτής;

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από “Ca” σε “C”. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν–συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία αυτή «συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση στη βαθμίδα “C”, εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος αυτός αξιολογεί με “C” δανειζόμενες χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Ο οίκος Standard and Poor’s είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “SD”, δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI). Ο Fitch είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Moody’s έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε ποιες ευρωπαικές χώρες υποβάθμισε ξαφνικά ο Moody’s.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.