Εκλογές 2012 Γκάλοπ DATA RC: ανατροπές σε εκλογικά ποσοστά

Tι δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της DATA RC που πραγματοποιήθηκε για τις εκλογές 2012; Ποια κόμματα έχουν σημαντική πτώση;

Σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνει η τελευταία δημοσκόπηση της DATA RC για τις εκλογές 2012 που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” και διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 9-11 Απριλίου στο εκλογικό σώμα του Νομού Αχαΐας.

Ο πρώτος πίνακας στη δημοσκόπηση της DATA RC αφορά στην πρόθεση ψήφου. Σε αυτόν μπορεί να δει κανείς την εξέλιξη των σχετικών διαθέσεων της κοινής γνώμης ανάμεσα στον περασμένο Ιανουάριο και τον τρέχοντα Απρίλιο.

Από τη σχετική σύγκριση προκύπτει μια πορεία σχετικής ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί όμως να βρίσκεται πολύ μακριά από παλαιότερες επιδόσεις του στην Αχαΐα, κάτι που αναλογικά ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία.

Στη δημοσκόπηση της DATA RC για τις εκλογές 2012, το ΚΚΕ παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζουν μια σχετική σταθεροποίηση. Σημαντικές είναι οι απώλειες των Οικολόγων Πρασίνων αλλά και του ΛΑΟΣ, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής αλλά και η επίδοση που σημειώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που μετρώνται για πρώτη φορά.

Από το γράφημα της δημοσκόπησης για τις εκλογές 2012 προκύπτει ένα ιστορικό χαμηλό για τον δικομματισμό στην Αχαΐα με ποσοστό μόλις 42,8%, ενώ υψηλά παραμένει και η κατηγορία «αποχή, λευκό, άκυρο» που συγκεντρώνει το 26,3% του εκλογικού σώματος. Κατά τα λοιπά, η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων επιβεβαιώνει, για την Αχαΐα, μια ελαφρά υπεροχή, της τάξεως του 1,2%, που ανέκτησε το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται ήδη πάνω από το 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκεί και πέρα είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, που στέκεται σε διψήφιο ποσοστό (10,9%), ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Δημοκρατική Αριστερά (9,6%), το ΚΚΕ (9,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (7,7%), η Χρυσή Αυγή (6,5%), ενώ πάνω από το 3% βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ανάμεσα στην έρευνα του περασμένου Ιανουαρίου και σε αυτήν του τρέχοντος Απριλίου προκύπτει το εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του συγκριτικού γραφήματος. Το οποίο δείχνει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που καταγράφουν αύξηση της επιρροής τους και από αυτήν την σκοπιά μπορούμε να μιλήσουμε για μια εν εξελίξει αντεπίθεση του δικομματισμού.

Ωστόσο, η αντεπίθεση αυτή εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που επιτρέπει μεν την πρόγνωση ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 6 Μαΐου θα βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βρίσκονται αρκετά μακριά από τα θηριώδη ποσοστά του παρελθόντος τους.

Στη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2012, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέγεθος της συσπείρωσης των κομμάτων, παρατηρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη συσπείρωσή του να βρίσκεται μόλις στο 33%. Η σημαντικότερη πηγή διαρροών του ΠΑΣΟΚ είναι προς την κατηγορία «αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό, αποχή» και δευτερευόντως προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τα λοιπά πολιτικά κόμματα.

Σε σαφώς καλύτερη κατάσταση (44%) βρίσκεται η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας που και αυτή όμως έχει τις σημαντικότερες διαρροές της προς «αναποφάσιστους, λευκό, άκυρο, αποχή» και σε μικρότερη κλίμακα προς τα λοιπά πολιτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο κόμματα, σε διαφορετική όμως κλίμακα, διατηρούν ακόμα σημαντικά περιθώρια για αύξηση της συσπείρωσής τους και συνεπώς της εκλογικής τους επίδοσης.

Τέλος, στη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2012, ένας πίνακας συγκρίνει την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων στην Αχαΐα σε αντίστοιχη έρευνα για όλη την Ελλάδα της MRB. Καταρχάς, από τα ευρήματα προκύπτει, για όλη την Ελλάδα, ένα καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας της τάξεως των δέκα μονάδων, διαφορά που δεν μοιάζει δυνατό να καλυφθεί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η Αχαΐα λοιπόν διατηρεί το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο του και αντίστοιχα τη Νέα Δημοκρατία κάτω από την πανελλήνια επίδοσή της. Για την ακρίβεια, το ΠΑΣΟΚ στα μέρη μας βρίσκεται περίπου επτά μονάδες πάνω από την εθνική του επίδοση, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται περίπου πέντε μονάδες κάτω από την πανελλήνια επίδοσή της.

Για όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα προκύπτει μια ισορροπία ανάμεσα στην αχαϊκή και την πανελλήνια επίδοσή τους με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που είναι «τσιμπημένη» προς τα πάνω. Εντύπωση προκαλούν οι αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκλογική συμπεριφορά στο Δήμο Πατρέων και στη λοιπή Αχαΐα. Οι αποκλίσεις αυτές αφορούν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και έχουν ως εξής.

Στη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2012, το ΠΑΣΟΚ υστερεί σαφώς μέσα στην Πάτρα και διασώζεται στη λοιπή Αχαΐα χάρις στην παραδοσιακά υψηλή του απήχηση στην Τριταία, στο Φαρραί και στη Δυτική Αχαΐα. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεν μια ισχυρή βάση στην Αιγιάλεια, αλλά είναι σημαντική η υστέρησή της μέσα στην Πάτρα.

Από την άλλη, σχεδόν όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα διατηρούν καλύτερες δυνάμεις μέσα στην Πάτρα, απ’ ό,τι στη λοιπή Αχαΐα, με εξαίρεση τους Οικολόγους Πράσινους και τη Χρυσή Αυγή, που στην Αχαΐα πηγαίνουν καλύτερα εκτός Πατρών. Οι αποκλίσεις αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι, στην Αχαΐα, το 57% του εκλογικού σώματος είναι στο Δήμο Πατρέων και τούτο σημαίνει ότι αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θεραπεύσουν την αδυναμία τους μέσα στην Πάτρα, θα δυσκολευτούν να έχουν υψηλές επιδόσεις στο νομό.

Δείτε ποια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης MARC για τις εκλογές 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.