Τράπεζα Πειραιώς: σκάνδαλα-εισαγγελική έρευνα

Πώς χρησιμοποιoύσε την τράπεζα Πειραιώς για να πουλήσει ακίνητα ο Μιχάλης Σάλλας; Ποια σκάνδαλα του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας βγήκαν στη φόρα;

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι εταιρείες που φέρεται να διατηρεί ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Φήμες λένε ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν εντολή να διερευνηθεί δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφερόταν στις περίεργες συναλλαγές των οικογενειακών εταιρειών του Μιχάλη Σάλλα, με την τράπεζα Πειραιώς.

Το εν λόγω ρεπορτάζ έφερε την υπογραφή του δημοσιογράφου Στέφεν Γκρέι και αποκάλυπτε, ότι η οικογένεια του μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα διαχειρίστηκε σειρά ιδιωτικών εταιρειών που, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, προχώρησε σε συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων με την τράπεζα Πειραιώς.

Με τις συμφωνίες αυτές δεν έγιναν ποτέ γνωστές στους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς, επιχειρηματίες αγόραζαν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές από τις επιχειρήσεις του Μιχάλη Σάλλα, της συζύγου του Σοφίας Στάικου και των παιδιών τους.

Στη συνέχεια τα ίδια ακίνητα τα πουλούσαν στην τράπεζα Πειραιώς σε υπερδιπλάσιες τιμές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κέρδη και μετρητά της τάξης του 160% σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Το Reuters αναφερόταν επίσης σε καταγγελίες που είχε κάνει στις αρμόδιες αρχές η πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο, Αγγελική Αγούλου, σύμφωνα με τις οποίες offshore εταιρείες έλαβαν δάνεια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια διαγράφηκαν παράνομα!

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν τόσο ο συντάκτης του δημοσιεύματος όσο και ο Μιχάλης Σάλλας αλλά και τα μέλη της οικογενείας του που εμπλέκονται με τις εν λόγω εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα Πειραιώς, με ανακοίνωσή της, έχει υποστηρίξει ότι το δημοσίευμα του Reuters στηρίχθηκε πάνω σε ένα έγγραφο «ασαφούς προέλευσης, αλλά συγκεκριμένης σκοπιμότητας».

Επίσης, ότι «στις συναλλαγές με την τράπεζα Πειραιώς, ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε».

Διαβάστε γιατί η τράπεζα Πειραιώς ζήτησε αποζημίωση από το Reyters και ποια μεγάλη τράπεζα αποχωρεί από την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.