Εκτροφή σαλιγκαριών: μεγάλα κέρδη, μέχρι πότε οι επιδοτήσεις

Ποια η προθεσμία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο, για κατασκευή μονάδων εκτροφής σαλιγκαριού; Ποιες οι επιδοτήσεις που δικαιούστε και ποια τα δικαιολογητικά;

Παρατάθηκε μέχρι την 1η Ιουνίου η υποβολή στον επενδυτικό νόμο σχεδίων για την κατασκευή μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσα από το ειδικό καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής να καταθέσουν προς χρηματοδότηση τα επενδυτικά τους σχέδια για την πολλά υποσχόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ευνοηθούν με επιχορήγηση ή και με επιδότηση leasing, καθώς και με φορολογική απαλλαγή με συνολικό ποσοστό και για τις τρεις μορφές χρηματοδότησης μέχρι και 50%.

Περισσότερο ευνοημένοι είναι όσοι δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά, δηλαδή εκείνοι που θα κάνουν νέα μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών.

Τα επενδυτικά σχέδια, που εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία, ενισχύονται για τις ακόλουθες δαπάνες:

1. Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 60%του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Για τις νέες επιχειρήσεις εκτροφής σαλιγκαριών το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 10%.

Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.

2. Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.

Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Δεν ενισχύονται οι δαπάνες που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, την αγορά επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι έξι θέσεων, τα μέσα μεταφορών και τον εξοπλισμό μεταφορών για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των μεταφορών, την αγορά επίπλων και σκευών γραφείου και την αγορά οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων. Σε περίπτωση αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να ενισχυθεί το τμήμα της δαπάνης που αφορά την αξία του οικοπέδου επί του οποίου αυτές έχουν ανεγερθεί.

Ακόμη δεν ενισχύονται δαπάνες που αφορούν την εισφορά στο εταιρικό κεφάλαιο της αξίας μηχανημάτων και λοιπών παγίων στοιχείων.

Εκτός ενίσχυσης είναι και οι δαπάνες εκείνες για την ανέγερση ή την επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης.

Από 15% έως 50% τα ποσοστά επιδότησης:

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο επενδυτικός νόμος, τα ποσοστά επιδότησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους (μεγάλες, μεσαίες και μικρές) κυμαίνονται από 15% έως 50%.

Στην Α’ Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία. Στη Γ΄ Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας. Στη Β’ Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής προβλέπει για τα επενδυτικά σχέδια, όπως και για εκείνα των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών, επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδότησης μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις 70% και για τις νέες 80% στα προαναφερόμενα ποσοστά (15% έως 50%) και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο θα συμπληρωθεί με φορολογική απαλλαγή.

Τα ελάχιστα ποσά επένδυσης της Περιφερειακής Συνοχής είναι:

•Για μεγάλες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 1.000.000 ευρώ.
•Για μεσαίες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
•Για μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 300.000 ευρώ.
•Για πολύ μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 200.000 ευρώ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για επιδοτήσεις
Τα δικαιολογητικά για τα επενδυτικά σχέδια των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών που θα υποβληθούν για ενισχύσεις στο καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής μεταξύ άλλων είναι:

•Αίτηση υπαγωγής και Ειδικό ερωτηματολόγιο.
•Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.
•Οικονομοτεχνική μελέτη.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης της βαθμολογίας.
•Δήλωση που αφορά το μέγεθος της επιχείρησης.
•Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής, μικρής ή μεσαίας.
•Δήλωση για τον χαρακτήρα κινήτρου σε περίπτωση μεγάλωνεπιχειρήσεων.
•Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου), που καθορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν. 3908/2011.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου της ιδίας συμμετοχής και των πέραν αυτής ιδίων κεφαλαίων στο κόστος της επένδυσης.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης δαπανών αγοράς παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με παραγωγική μονάδα που έχει παύσει τη λειτουργία της.
•Εγκριση δανείου για τη χρηματοδότηση του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
•Σχέδιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
•Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.
•Στοιχεία φερεγγυότητας υφιστάμενου φορέα.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.
•Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).
•Αδεια λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας και τυχόν συμπληρωματικές εγκρίσεις που αποτελούν προϋπόθεση της ισχύος αυτής, προκειμένου για επενδυτικό σχέδιο επέκτασης ή εκσυγχρονισμού της.

Πληροφορίες:
Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Αθήνα, 210-3258800-04
Περιφέρεια Αττικής, 213-2065209 – 213-2065212
Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη, 2310-379417 – 2310-379103

Διαβάστε ποια καλλιέργεια αποδίδει 40.000 ευρώ ετησίως ανά στρέμμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.