Φορολογική δήλωση 2012 μέσω taxisnet: οδηγίες υποβολής

Πότε αρχίζει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2012; Ποιοι την υποβάλουν μέσω taxisnet και ποιοι υποχεούνται για την υποβολή φορολογικής δήλωσης 2012;

Τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης 2012 άρχισαν να φθάνουν σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2012 τους χειρόγραφα.

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να ανοίξει στις 9 Μαϊου την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2012 με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ΑΦΜ και τρόπου υποβολής της δήλωσης.

Η ΓΓΠΣ για να διευκολύνει τους πολίτες θα ταχυδρομήσει περισσότερες από 325.000 συστημένες επιστολές με κλειδάριθμους του Τaxisnet σε ισάριθμους φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση και έχουν πιστοποιηθεί στην υπηρεσία. Στη συστημένη επιστολή, θα αναγράφονται το username, ο κωδικός, ο κλειδάριθμος και οι οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω internet. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η ΓΓΠΣ, τους έχει εκδώσει κωδικούς και κλειδάριθμο και αν θα λάβουν συστημένη επιστολή.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι πληκτρολογώντας το ΑΦΜ τους θα διαπιστώσουν αν θα λάβουν τον κλειδάριθμο ή αν θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους για να τον προμηθευτούν. Μάλιστα έχει υπάρξει συνεννόηση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προκειμένου οι σχετικές συστημένες επιστολές να παραμείνουν στο ταχυδρομικό γραφείο τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου, στην περίπτωση που δεν εντοπισθούν οι φορολογούμενοι από τον ταχυδρόμο για να τις παραλάβουν. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορολογούμενων που είναι ήδη πιστοποιημένοι στο Τaxisnet ανέρχονται σε 4,6 εκατομμύρια. Την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2012 εισοδήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά:

1.Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και οι υπόχρεοι των οποίων η φορολογική δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

2.Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ,, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Σημειώστε ότι υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα του υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ προκύπτει ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Τα φυσικά πρόσωπα, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Διαβάστε πότε αρχίζει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2012, μέσω taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.