Εκροές καταθέσεων: γιατί δεν ανησυχούν οι τραπεζίτες

Για ποιους λόγους οι τράπεζες και συγκεκριμένα οι τραπεζίτες, δεν ανησυχούν για νέες εκροές των καταθέσεων;

Νέο κύμα εκροών φοβούνται για σήμερα το πρωί οι τραπεζίτες. Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, καθώς και η ανησυχία που εκφράστηκε για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα στείλουν και σήμερα κόσμο στα ΑΤΜ των τραπεζών για αναλήψεις των καταθέσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα προηγούμενα 24ωρα, οι αναλήψεις των καταθέσεων από τις τράπεζες κυμαίνονται στα 700 – 800 εκατ ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα κάλυψης των εκροών των καταθέσεων, ακόμα κι αν ξεπεραστεί κι αυτό το όριο, καθώς, έχουν ένα σύμμαχο, ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ανίκητος.

Ο λόγος αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία και στο παρελθόν έχει παράσχει πλήρη κάλυψη σε ανάλογα κύματα αναλήψεων από τα τραπεζικά γκισέ. Η Φραγκφούρτη θα πράξει το ίδιο και σε αυτή τη φάση, οπότε από πλευράς ρευστού δεν αναμένεται να τεθεί ζήτημα. Αυτό το οποίο ανησυχεί περισσότερο τους τραπεζίτες είναι το ψυχολογικό θέμα της όλης υπόθεσης. Δηλαδή να μην δημιουργηθεί κλίμα πανικού και ουρές μπροστά από τα γκισέ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι από τη στιγμή που η κάλυψη των τραπεζικών καταθέσεων θα είναι 100% σε όλα τα αιτήματα που τυχόν θα υποβληθούν, κανένα ζήτημα δεν θα δημιουργηθείκαι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το ίδιο, αν χρειαστεί, θα γίνει και τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ποια αλλαγή-ανατροπή σχεδιάζει για τράπεζες και καταθέσεις ο Βενιζέλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.