Πανελλήνιες 2012 ΕΠΑΛ Νεοελληνική Γλώσσα: Θέματα

Πόσο δύσκολα ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλαδικές 2012 στα ΕΠΑΛ; Διαβάστε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλήνιες 2012.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται 22 Μαΐου για τις Πανελλήνιες 2012 οι μαθητές των ΕΠΑΛ ημερήσιων και εσπερινών(Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α’).

Υπενθυμίζουμε ότι εχθές Δευτέρα 21 Μαϊου, πρεμιέρα έκαναν οι Πανελλήνιες 2012 για περισσότερους από 90.000 μαθητές ημερήσιων-εσπερινών Γενικών Λυκείων στην έκθεση.

Εχθές οι εξετάσεις των Πανελληνίων 2012 σε κάποια σχολεία όπως στης Γκράβας, είχαν κάποια καθυστέρηση καθώς άργησαν να φωτοτυπηθούν τα θέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Πανελλήνιες 2012 να ξεκινήσουν με μισή ώρα καθυστέρηση στις 08:30, ενώ οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μισή ώρα νωρίτερα.

Η διάρκεια της εξέτασης των Πανελληνίων 2012 είναι τρεις ώρες.

Σήμερα Τρίτη, ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες 2012 των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων(ΕΠΑΛ) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλήνιες 2012 για τα ΕΠΑΛ:

ΚΕΙΜΕΝΟ
ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες με την ίδια λέξη, τη διεθνή σήμερα λέξη «λόγος», ονόμαζαν τη σκέψη και την ομιλία. Και τα δύο πάνε μαζί, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας στο έργο του «Σοφιστής».

Δεν είναι καθόλου άστοχο το λεγόμενο ότι ο καλύτερος τρόπος να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο, είναι να προσέξεις πώς εκφράζεται, πώς μιλεί και πώς γράφει. Εκείνος που έχει ξεκαθαρισμένες και τακτοποιημένες τις σκέψεις του εκφράζεται καθαρά και με τάξη, είτε για σοβαρά και δύσκολα πράγματα μιλεί, είτε γράφει για απλά και εύκολα θέματα της καθημερινής ζωής. Όσο και να προσπαθεί κανείς να κρύψει ή να καλύψει τα κενά των γνώσεών του, ο λόγος του τον αποκαλύπτει. Μια ξαφνική φράση ή μια περιπλεγμένη πρόταση θα τον προδώσει. Ό,τι προπάντων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι η διανοητική φτώχεια, ή η αναφομοίωτη μάθηση. Ο κούφιος και παιδαριώδης λόγος (προφορικός ή γραπτός) τα φέρνει στην επιφάνεια.

Κακώς ισχυρίζονται οι θιγόμενοι ότι τους αδικούμε, όταν κρίνουμε τον εσωτερικό κόσμο τους από την εκφραστική τους πενία. «Τα έχω στο νου μου» λένε «αλλά δεν μπορώ να τα διατυπώσω, γιατί μου λείπει η πείρα ή το θάρρος». Το «αν και πώς» τα διατυπώνουν μαρτυρεί το «αν και πώς» τα έχουν στο νου τους. Δεν κινείται σε άλλο επίπεδο ο νους, και σε άλλο η γλώσσα. Του ίδιου ρολογιού δείχτες είναι και ο ένας και η άλλη.
Και τι χρειάζεται στον άνθρωπο, για να σκέπτεται και να εκφράζεται καθαρά και με τάξη; Το καλό εγκεφαλικό κύτταρο, θα απαντήσει ο ένας. Η καλή εκπαίδευση, θα ισχυριστεί ο άλλος. Η ταπεινή μου γνώμη είναι: και τα δύο. Ασφαλώς τα διανοητικά προσόντα, όπως και τις σωματικές ιδιότητες, τα οφείλουμε κατά κύριο λόγο στις βιολογικές καταβολές μας. Δεν αποδίδει όμως αυτό το φυσικό κεφάλαιο, εάν δεν αξιοποιηθεί με την καθοδήγηση και την άσκηση, με μία λέξη: με την αγωγή που θα δεχτούμε ή θα επιβάλλουμε στον εαυτό μας από τα τρυφερά μας χρόνια.
Εκείνοι που τα ρίχνουν όλα στην κληρονομικότητα, απαλείφουν αυθαίρετα έναν παράγοντα, που έχει αναμφισβήτητη και κάποτε αποφασιστική σημασία για τη διάπλαση2 της προσωπικότητάς μας: τον παράγοντα «αγωγή» (ανατροφή, εκπαίδευση, άσκηση), που μας παρέχουν εκείνοι που μας ανέθρεψαν και μας εκπαίδευσαν, είτε πρόσωπα είναι αυτοί (γονιοί, δάσκαλοι, φίλοι) είτε απρόσωποι θεσμοί (διοίκηση, δικαιοσύνη, εκκλησία, σχολείο, επάγγελμα κ.λπ.).
Ε.Π. Παπανούτσου, 2003, Οι δρόμοι της ζωής,
Εκδ. Νόηση, Αθήνα, σελ. 121-123 (Διασκευή)
πενία = φτώχεια
διάπλαση= διαμόρφωση

Α1.Να γράψετε την περίληψη του κειμένου, που σας δόθηκε, χωρίς δικά σας σχόλια (60-80 λέξεις).
Μονάδες 25

Β1. Να αναπτύξετε σε μία παράγραφο 60-80 λέξεων το περιεχόμενο της παρακάτω περιόδου: «Δεν είναι καθόλου άστοχο το λεγόμενο ότι ο καλύτερος τρόπος να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο, είναι να προσέξεις πώς εκφράζεται, πώς μιλεί και πώς γράφει».
Μονάδες 15

Β2. Ποιον τρόπο πειθούς χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην πρώτη παράγραφο του κειμένου;
Μονάδες 5

Β3.α. Να γράψετε από ένα συνώνυμο για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις: εκφράζεται, θάρρος, κύριο, αποφασιστική, παρέχουν. (Μον. 5)
β. Να γράψετε από ένα αντώνυμο για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις: άστοχο, κρύψει, φτώχεια, σωματικές, φυσικό. (Μον. 5)
Μονάδες 10

Β4. Να δώσετε έναν πλαγιότιτλο για την τελευταία παράγραφο του κειμένου.
Μονάδες 5

Γ1. Πολλές φορές οι νέοι χρησιμοποιούν ένα δικό τους, ξεχωριστό, τρόπο γλωσσικής επικοινωνίας. Σε ένα άρθρο (400-500 λέξεις), που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας, να διατυπώσετε τις απόψεις σας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι νέοι χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο τη γλώσσα, καθώς και τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια της γλώσσας των νέων σήμερα.
Μονάδες 40

Δείτε τις απαντήσεις-λύσεις Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλήνιες 2012 στα ΕΠΑΛ κάνοντας κλικ εδώ (Φροντιστήριο Ορίζοντες).

Οι φετινές Πανελλήνιες 2012 θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου και οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων στις 23 του μήνα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Συνολικά, μία από τις 76.094 θέσεις στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας διεκδικούν 110.851 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) μετά τις Πανελλήνιες 2012.

Δείτε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Εκθεσης στις Πανελλήνιες 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!