ΔΕΗ: γιατί καταρρέει οικονομικά-χρεοκοπία

Γιατί η ΔΕΗ καταρρέει οικονομικά; Διβάστε τι οδηγεί τη ΔΕΗ, την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χρεοκοπία;

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου επέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο βασικός πυλώνας της αγοράς, η ΔΕΗ, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική απαξίωση και χρεοκοπία.

Τις διαπιστώσεις-σοκ κάνει η έκθεση της Standard & Poor΄s, που υποβάθμισε προ ημερών την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από «CC» σε «CCC» με αρνητική προοπτική, ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει ορατό ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία.

Η εταιρεία φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη της χώρας, καθώς η αδυναμία να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της αποδίδεται ακριβώς στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν εξαιτίας του δραματικού προβλήματος ρευστότητας.

Ρευστότητα – δανεισμός

Το τελευταίο εξάμηνο η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει τις γραμμές ρευστότητας που διαθέτει, διαπιστώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας στη διάρκεια του 2012. Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της ΔΕΗ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων της ΔΕΗ φτάνουν περίπου στο 1 δισ. μέχρι το τέλος του 2012 και αφορούν κυρίως ελληνικές τράπεζες. Από το συνολικό ποσό, 525 εκατ. πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι τέλος Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ απευθύνθηκε και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αντλήσει ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε κατώτατα επίπεδα και οι επισφάλειες έχουν υπερβεί το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού (εξαιρουμένων των μετρητών) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται σε συζητήσεις με καθεμία τράπεζα χωριστά, για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Για την εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, εξαιτίας της απαγόρευσης αποκοπών: Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έγιναν συνολικά 15 χιλιάδες αποκοπές, όταν ο μηνιαίος μέσος όρος πριν από την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων ήταν 25 χιλιάδες.

Έτσι, από ανακυκλούμενες ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που διαχειριζόταν η ΔΕΗ πριν από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, μόνο στους πελάτες χαμηλής τάσης, τον Μάρτιο, η εταιρεία έφτασε σχεδόν σε διπλάσιο αριθμό (763 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι διακανονισμένοι λογαριασμοί σε δόσεις).

Μειωμένα έσοδα

οι αναλυτές επισημαίνουν την κατακόρυφη πτώση των εσόδων της εταιρείας. Αυτή αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενεργείας, στις καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούν τη χρήση των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων, στα αυξημένα κόστη καυσίμων και στις ακριβές αγορές ενεργείας.

Και όλα αυτά, παρά τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους που επιβλήθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων για τις εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ αύξησε τις πωλήσει τnς, εξαιτίας της χρεοκοπίας των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια, ωστόσο τα κέρδη EBITDA παρουσιάζουν εκ νέου υποχώρηση κατά 30%.

Διαβάστε γιατί μας επιστρέφει χρήματα η ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.