Εκλογές 2012: τι ισχύει με την εκλογική άδεια

Πόση εκλογική άδεια δικαιούνται οι υπάλληλοι που θα ψηφίσουν στις εκλογές 2012; Διαβάστε αναλυτικά την υπουργική απόφαση για την εκλογική άδεια.

Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική εκλογική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές 2012 της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αριθμός των ημερών εκλογικής αδείας απουσίας, που χορηγείται γι’ αυτό τον σκοπό πρέπει να καλύπτει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάβαση των εκλογέων στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ’ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται εκλογική άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται εκλογική άδεια 2 εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών εκλογικής αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται εκλογική άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται εκλογική άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Η ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εκλογών 2012, είναι εργάσιμη και θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

Τέλος η εκλογική άδεια, δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Διαβάστε πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.