Νέα κυβέρνηση: ποιες φορολογικές αλλαγές θα διαπραγματευθεί με την τρόικα

Ποιες οι φορολογικές αλλαγές που θα διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση με την τρόικα; Διαβάστε τις φορολογικές αλλαγές που θα επιζητήσει η νέα κυβέρνηση.

Από τις πρώτες αποφάσεις στο φορολογικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής θα διαφανούν τα πραγματικά περιθώρια μίας γενικότερης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αλλά και η συνοχή της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς τα κόμματα που τη στηρίζουν, θα δοκιμαστούν βαθιά ως προς το κατά πόσο μπορούν να απέχουν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Πράγματι, οι πρώτες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς θα περιλαμβάνουν ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, θα αποτελέσουν όμως το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης, η οποία σε κάθε περίπτωση θέλει να δείξει ότι κατ’ αρχήν τηρεί τα υπεσχημένα.

Ωστόσο, αν τέτοιου είδους μέτρα εξορθολογισμού προδικάζεται ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, δεν ισχύει το ίδιο για μείζονος σημασίας αλλαγές, το τεράστιο κόστος των οποίων θα πρέπει να αντισταθμιστεί πλήρως από ισοδύναμα και ενδεχομένως εξίσου επώδυνα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την αντικατάσταση του τέλους ηλεκτροδότησης η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλα αντισταθμιστικά μέτρα αξίας 2,5 δισ. ευρώ που αποδίδει σήμερα το χαράτσι. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν περί τα 5 δισ. ευρώ στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να αμβλύνει φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μέσω της κατάργησης του μπόνους των αποδείξεων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την περικοπή των φοροαπαλλαγών και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων, πρόκειται να αποφέρουν 5 δισ. ευρώ πενταπλασιάζοντας τα περυσινά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, κωδικοποιώντας τις βασικές δημοσιονομικές θέσεις των τριών κομμάτων, που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, προκύπτει ένα μεγάλο κενό που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και προέρχεται από έξι κυρίως μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τώρα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση με το κυβερνητικό πλαίσιο σύγκλισης. Πρόκειται συγκεκριμένα για:

1.Το τέλος ηλεκτροδότησης που αναμένεται να αποφέρει το 2012 έσοδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
2.Την εισφορά αλληλεγγύης 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας με προσδοκώμενα έσοδα 455 εκατ. ευρώ.
3.Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων με προσδοκώμενα έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.
4.Το τέλος επιτηδεύματος με προσδοκώμενα έσοδα 400 εκατ. ευρώ.
5.Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.
6.Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για δύο αντί για έναν χρόνο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία της νέας κυβέρνησης με την τρόικα και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα περιθώρια φορολογικών αλλαγών. Η διαφαινόμενη επιμήκυνση των χρονικών περιθωρίων για τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν αναιρεί την υποχρέωση της χώρας για τη διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου σταθερού τουλάχιστον για μία δεκαετία, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση αξιολόγησης των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και στο επενδυτικό κομμάτι και στο δημοσιονομικό. Στο πλαίσιο αυτό έμμεσοι και άμεσοι φόροι, δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση της τεχνολογίας για διασταυρώσεις και εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα με τα τρία κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να συγκλίνουν:

1. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ή πιθανόν και στο 12%. Πρόκειται για αίτημα σύσσωμου του τουριστικού κλάδου και του κλάδου εστίασης, το οποίο μάλιστα ετέθη πολύ πριν ληφθεί το μέτρο με το οποίο αυξανόταν ο φόρος. Στις προθέσεις της κυβέρνησης παραμένει η γενικότερη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 19%, από το 13% στο 9% και από το 6,5% στο 5% με το επιχείρημα ότι με τους αυξημένους συντελεστές όχι μόνο δεν επήλθε αύξηση εσόδων αλλά μείωση. Παράλληλα, έχει τεθεί και εναλλακτική πρόταση για σταδιακή μείωση του ΦΠA κατά 1% τον χρόνο εφόσον επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι είσπραξης εσόδων από ΦΠA. Διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA στα νησιά του Aιγαίου.
2. Kαθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. O φορολογικός συντελεστής μπορεί να μειωθεί στο 15%, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια.
3. Nέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ (η άλλη πρόταση κάνει λόγο για συντελεστή 32% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ), αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ αρχικά και 10.000 ευρώ στη συνέχεια και μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε. Για τα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια υπάρχει, πάντως, ένσταση από την πλευρά κυρίως της ΔΗΜΑΡ να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις.
4. Eπιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα και κατάργηση του τέλους ηλεκτροδότησης. Ο φόρος αυτός δεν αποκλείεται να επιβαρύνει και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου με εξαίρεση τις εκτάσεις εκείνες που ανήκουν σε αγρότες. Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει την επιβολή δύο ενιαίων φόρων στα ακίνητα. O πρώτος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔEH και τον φόρο ακίνητης περιουσίας και θα κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία. O δεύτερος φόρος θα ενσωματώνει όλους τους δημοτικούς φόρους και θα εισπράττεται υπέρ της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
5. Ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών των φορολογουμένων έτσι, ώστε το σύνολο των υποχρεώσεων από φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, φόροι επί των ακινήτων, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.λπ. να μην υπερβαίνουν το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους.
6. Kατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
7. Eπαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και άλλες παράμετροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Tα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά.
8. Τακτική αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει όχι μόνο αυξήσεις αλλά και μειώσεις τιμών με παράλληλη μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα μέσα επίπεδα της EE ή με την επιβολή φόρου υπεραξίας.
9. Kατάργηση του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων.
10. Καθιέρωση καθολικού ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με την υποχρέωση των φορολογουμένων να δηλώσουν σε ειδικό έντυπο όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαβάστε πώς θα γλυτώσετε φόρο από τα ενοίκια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.