Reuters: “Ελληνική τράπεζα μόλυνε την Κύπρο”

Ποια ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters μόλυνε την κυπριακή οικονομία; Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Reuters για την κυπριακή οικονομία.

Στον Ανδρέα Βγενόπουλο, στη θητεία του στην Marfin Popular Bank και στην επίδραση επί της κυπριακής οικονομίας συνολικά των πολιτικών που ακολούθησε η τράπεζα, αναφέρεται με ένα εκτεταμένο -και επικριτικό στο ύφος του- δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Το άρθρο, που τιτλοφορείται «Πώς μία ελληνική τράπεζα ‘μόλυνε’ την Κύπρο» και υπογράφεται από τους Stephen Grey, Michele Kambas και Nikolas Leontopoulos, περιγράφει τον κ. Βγενόπουλο ως έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που «έχτισε» ένα επιχειρηματικό γίγαντα, τα αρχικά του οποίου (MIG) έφτασαν στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο λογοπαιγνίων (Money Is Gone).

Η Marfin Popular Bank υπήρξε ένα από τα «διαμάντια» του ομίλου, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο στη συνέχεια τη συσχετίζει με χρηματοδοτήσεις προς το Άγιο Όρος και με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καταλήγοντας στις πιέσεις τις οποίες φέρεται να δέχθηκε ο Α. Βγενόπουλος προκειμένου να παραδώσει την προεδρία της τράπεζας, η οποία στο μεταξύ τέθηκε υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.

Η νέα διοίκηση αποκάλυψε, όπως αναφέρει το Reuters, μεγάλη έκθεση της τράπεζας σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG. Κάτι που κατέστησε την τράπεζα εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στη «μοίρα» της MIG.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Μ. Σαρρή, σημερινού προέδρου της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές». Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin – και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών».

Από την πλευρά του, ο κ. Βγενόπουλος με δηλώσεις του στο Reuters απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις εναντίον του, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του, ότι η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο, και τελικά έπεσε σε παγίδα.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ορφανίδης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο στο πρακτορείο Reuters, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμες στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι από νομικής πλευράς δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβαστε γιατί η τράπεζα Πειραιώς έκανε αγωγή στο reuters.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.