#

ΣΥΡΙΖΑ: ποια η διαδικασία για το νέο όνομα

Ποια η διαδικασία, που ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει στη δημιουργία ενιαίου κόμματος με νέο όνομα; Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες.

Tο τριήμερο συνεδριάσεων, που ξεκίνησε με την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και συνεχίζεται σήμερα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προσθέσει στη συζήτηση που άνοιξε ήδη την επομένη των εκλογών. Με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήμερα το απόγευμα η Πανελλαδική Συντονιστική του ΣΥΡΙΖΑ στην “Αθηναΐδα”.

Η συνεδρίαση του ΣΥΝ στην Αθηναΐδα ξεκίνησε, με την εισήγηση του γραμματέα της ΚΠΕ Δημήτρη Βίτσα για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, για τη μετεξέλιξη του συνδυασμού σε ενιαίο πολιτικό φορέα και για τη φυσιογνωμία που θα προσδώσει στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης η ριζοσπαστική Αριστερά. Στο επίκεντρο των διαδοχικών συνεδριάσεων βρίσκονται δύο κείμενα, κοινά και για τις δύο: το σχέδιο πολιτικής απόφασης και το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχήμα. Αφού λοιπόν τα δύο όργανα μοιράζονται τις ίδιες εισηγήσεις, αποφασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσει, σήμερα με την ομιλία του την ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί ευρύτερο όργανο.

Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, στη χθεσινή του εισήγηση ο Δημ. Βίτσας επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος. Ο γραμματέας του ΣΥΝ επανέλαβε την αιχμή του συνδυασμού εναντίον της ελληνικής στάσης στη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας για την έλλειψη σχεδίου σε μια Ευρώπη που αρχίζει να αμφισβητεί τη “γερμανοποίησή της”. Για μια κυβέρνηση που παραμένει “άλαλη, αμέτοχη, υποταγμένη στην πολιτική της μνημονιακής λιτότητας”, με αφορμή και την επιστολή του πρωθυπουργού που διακόμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την οποία έστειλε από νωρίς στον “κάλαθο των αχρήστων” την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σχετικά αναφέρει το σχέδιο απόφασης ότι “τα διακηρυκτικά σημεία στα οποία κατέληξαν διατηρούν στην ουσία τον πυρήνα των Μνημονίων, ενώ άλλες πλευρές έχουν περισσότερο επικοινωνιακή αξία παρά πολιτική βαρύτητα, αφού η θέληση της τρόικας είναι αυτή τελικά που θα επικρατήσει”.

Ιδιαίτερα ενδεικτικό και για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην τριμερή κυβέρνηση, είναι το κείμενο που -πριν τουλάχιστον τις όποιες τροποποιήσεις θα υπάρξουν έπειτα από τις δύο συνεδριάσεις-, τονίζει: “Η κυβέρνηση που συγκροτείται είναι κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επειδή ακριβώς η κυβέρνηση θα κινηθεί με τους όρους μιας μνημονιακής κυβέρνησης θα ασκήσει αποφασιστική και δομική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή με βάση το εκλογικό του πρόγραμμα”. Δίνοντας ένα περίγραμμα του νέου στιλ δουλειάς, το σχέδιο απόφασης περιγράφει μια ριζικά νέα φυσιογνωμία που σε τίποτα δεν θυμίζει τον τρόπο που ασκούσε ο εκάστοτε “εκπρόσωπος” του δικομματισμού τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τη συμμετοχή των βουλευτών σε λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, ακόμη και για περιοδική λογοδοσία της δράσης τους σε αυτές, μα και για την αξιοποίηση των συνεργατών που “δικαιούνται” με στόχο την ανάπτυξη “όχι μόνο της κοινοβουλευτικής αλλά και της εν γένει πολιτικής δουλειάς”.

Ειδική αναφορά έκανε στην εισήγησή του και ο Δημ. Βίτσας στο κύριο μέλημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς: Πώς δηλαδή θα μπορέσει να ενισχύσει και να οργανώσει τις αντιστάσεις μιας κοινωνίας που πρέπει να μείνει όρθια παρά τη μνημονιακή λαίλαπα. Πώς θα οργανωθεί η αναγκαία αλληλεγγύη μέσα από δομές και δράσεις που, χωρίς να έχουν στόχο να υποκαθιστούν τον αναγκαίο και διεκδικίσιμο κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, θα προσφέρουν στα θύματα της λιτότητας την πρόσβαση στα αναγκαία: Στη στέγη, την τροφή, το νερό και την ενέργεια.

Σε ειδικό σχέδιο περιγράφεται η προτεινόμενη πορεία μετεξέλιξης του συνδυασμού σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα “πολυτασικό και πλουραλιστικό”, που “δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, αλλά αποτελεί μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ”. Έτσι ως απολύτως απαραίτητο κρίνεται το όνομα του νέου ενιαίου φορέα να περιέχει τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ “μιας και είναι ένα όνομα καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο στην κοινωνία”.

Η διαδικασία ξεκινά ευθύς εξαρχής με καμπάνια εγγραφής νέων μελών και έχει ορίζοντα ενός έτους, αφού προτείνεται το συνέδριο που “θα σημαίνει και το τέλος της μεταβατικής περιόδου και που επικυρώνει οριστικά την ίδρυση του ενιαίου φορέα” να γίνει την επόμενη άνοιξη, ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Στο σχέδιο παρουσιάζεται βήμα βήμα η “διαδρομή”, ένα πρώτο σχεδιάγραμμα – οργανόγραμμα προς τον νέο φορέα.

Συγκεκριμένα:

– Τον Σεπτέμβριο, και ενώ συνεχίζεται η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, οι συνελεύσεις των Τ.Ε. εκλέγουν/επιλέγουν αντιπροσώπους για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
– Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που αποφασίζει τη διαδικασία ίδρυσης του ενιαίου φορέα. Αποφασίζει, επίσης, τις διαδικασίες (τον «οδικό χάρτη») ομογενοποίησης προς τον ενιαίο φορέα, καθώς και κωδικοποιεί εκ νέου το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.

– Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει Κεντρικό Όργανο (ή όπως αλλιώς ονομαστεί). Το Κεντρικό Όργανο, μεταξύ άλλων, θα οργανώσει και το συνέδριο που θα ακολουθήσει τη συνδιάσκεψη. Ενδεικτικά και ως παράδειγμα μόνο, το Κεντρικό Όργανο μπορεί να αποτελείται από 200 μέλη, με σύνθεση, στη δεδομένη μεταβατική στιγμή, ως εξής: 50 μέλη ορίζονται από τις συνιστώσες· 10 θέσεις καταλαμβάνουν βουλευτές (εκλέγονται είτε από την Κ.Ο. είτε από το σώμα, με σειρά εκλογής)· 50 μέλη εκλέγονται από τις περιφέρειες, ώστε να υπάρχει τοπική εκπροσώπηση, 90 μέλη εκλέγονται άμεσα από το σώμα της Συνδιάσκεψης. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί συνολικά να έχει πάνω από το 50% των μελών.

– Το Κεντρικό Όργανο εκλέγει Γραμματεία.

– Μέχρι να υπάρξει άλλη απόφαση, οι αποφάσεις παίρνονται σύμφωνα με την απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ (αυξημένη πλειοψηφία 2/3). Μέχρι τη συνδιάσκεψη, λειτουργούν η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Σε όλες τις διαδικασίες, από τις συνελεύσεις των Τ.Ε. μέχρι τη συνδιάσκεψη, παίρνουν μέρος όσες δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος επιθυμούν.

– Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί περίπου την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2013.

– Στο διάστημα αυτό, οι στόχοι είναι: Η μεγαλύτερη ενοποίηση σε επίπεδο βάσης. Η εκλογή ενδιάμεσων οργάνων σε περιφέρειες και πόλεις. Η επικαιροποίηση του προγράμματος και της διακήρυξης. Η προετοιμασία του καταστατικού. Η επεξεργασία των οργανωτικών προτάσεων για τον ενιαίο φορέα. Η ενοποίηση στον συνδικαλιστικό χώρο. Η ενοποίηση σε επίπεδο νεολαίας. Η ενοποίηση των ΜΜΕ ή η ίδρυση νέων μέσων του ενιαίου φορέα. Το ενιαίο ίδρυμα θεωρητικής επεξεργασίας.

Διαβάστε ποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι καταστροφή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!