Ληξιπρόθεσμες οφειλές: το νέο σχέδιο για εξόφληση σε 60 δόσεις

Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις; Διαβάστε τι σχεδιάζει το υπ.Οικονομικών.

Αν δεν δοθεί η δυνατότητα πολλών δόσεων δεν πρόκειται να εισπράξουμε τίποτα. Η διαπίστωση ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύπτει ότι αφενός είναι θέμα ημερών η ρύθμιση σε έως και δέκα δόσεις για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος, αφετέρου ότι ψήνεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης τα 5 χρόνια και διαγραφή των συνολικών προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, που τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης θα μπορούν να σπάσουν την οφειλή τους σε εξήντα μηνιαίες “μίνι” δόσεις.

Βασική καινοτομία της προωθούμενης ρύθμισης θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων για όλους τους φορολογούμενους που θα είναι συνεπείς στο μηνιαίο ραντεβού τους με την εφορία καθώς μόλις εξοφλήσουν, θα τους σβήνονται όλες οι προσαυξήσεις.

Στη ρύθμιση σχεδιάζεται να υπαχθούν όλες οι οφειλές έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Στις πιθανές ενστάσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντιπαραθέσει τα αποτελέσματα της ισχύουσας ρύθμισης της οποίας οι δόσεις περιορίστηκαν στις 24 (από 60 αρχικά) με την παρέμβαση των τροϊκανών.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η ρύθμιση είχε αποδώσει 674 εκατομμύρια ευρώ από μια δεξαμενή 46 δισεκατομμυρίων.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να θέσει τη ρύθμιση σε ισχύ «ακόμα και χθες» όπως λέει αρμόδιο στέλεχος ώστε να προλάβουν να υπαχθούν σε αυτή ακόμα και οι φορολογούμενοι που καλούνται να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των εκκαθαριστικών τους έως το τέλος Ιουλίου.

Το αρχικό όριο των 50.000 και 80.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος κρίνεται χαμηλό και πλέον η ρύθμιση σχεδιάζεται με δέκα δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Έτσι, η εξόφληση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος θα φτάσει μέχρι το Μάιο του 2013.

Οι αποφάσεις για επιτάχυνση της ρύθμισης κλείδωσαν στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας.

Αν η τρόικα επιμείνει, δεδομένου ότι μέρος των εισπράξεων θα περάσει στον προϋπολογισμό του 2013 (οι δόσεις μετά το Φεβρουάριο δεν μπορούν να περάσουν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού), τότε το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επιβολή χαμηλού τόκου για τις δόσεις μετά το Φεβρουάριο.

Κατά την επεξεργασία της πρότασης όμως, το όριο των 50.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος θεωρήθηκε χαμηλό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει προς το πάνω προσαρμογή με αποτέλεσμα οι δόσεις τελικά να αγγίζουν όλους τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα 100.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα αγγίζει μόνο τους συνεπείς φορολογούμενους. Συγκεκριμένα προτείνεται αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, να χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή να είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε πώς θα γίνει η πληρωμή των φόρων στις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.