Ποιες παραλίες της Αττικής είναι επικίνδυνες για την υγεία

Ποιες παραλίες της Αττικής είναι επικίνδυνες για την υγεία; Διαβάστε αναλυτικά τι πρέπει να προσέχετε και ποιες είναι ακατάλληλες για μπάνιο.

Σε παραλίες που θυμίζουν χωματερές και σε θολά νερά γεμάτα σκουπίδια, απόβλητα και άκρως επικίνδυνα μικρόβια κολυμπούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες της Αθήνας που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς στις ακτές της Αττικής.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) πραγματοποίησε εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 220 παραλίες, μετρώντας τα ποσοστά ολικών κολοβακτηριοειδών, τα κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, τους εντερόκοκκους, αλλά και φυσικοχημικές παραμέτρους, όπως απορρυπαντικά, ορυκτέλαια και φαινόλες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά και προκαλούν σοκ αφού σύμφωνα με αυτά, από τις 220 παραλίες στις οποίες έγινε έλεγχος, οι 95 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση (ποσοστό 43,18%) και οι 125 κατάλληλες (ποσοστό 56,82%).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στις ακτές της δυτικής Αττικής αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις, περισσότερες από τις μισές έχουν μεγάλο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λουόμενους που τις επιλέγουν για τα μπάνια τους.

Συγκεκριμένα, στη δυτική Αττική, από το Πέραμα έως την Κόρινθο, το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 70,21%, ενώ στην ανατολική Αττική, από τον Σχοινιά έως το Λαύριο, το 29,27% των ακτών κρίθηκε ακατάλληλο για κολύμβηση.

Στην περιοχή του Σαρωνικού, από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο, βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 21,42%, ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα στις παραλίες από την περιοχή του Πειραιά έως το Καβούρι αφού το 65,21% είναι ακατάλληλες για μπάνιο!

Μεγάλο είναι το πρόβλημα της θαλάσσιας μόλυνσης και στην ανατολική Αττική αφού από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους το 63,15% των ακτών κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι το 58,62%.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατάλληλα νερά για κολύμβηση θεωρούνται αυτά που έχουν 100 εντερόκοκκους ανά 100 ml θαλασσινού νερού, ενώ για τα παθογόνα κολοβακτηρίδια το όριο είναι 250 ανά 100 ml νερού.

Τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι είναι πολύ επικίνδυνα μικρόβια, με τα δεύτερα να ευθύνονται για σημαντικές παθήσεις, όπως γαστρεντερίτιδες, δερματικές παθήσεις, ουρολοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδες, ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις.

Ο δεκάλογος του λουόμενου

Προκειμένου να προστατεύσει τους λουόμενους, το ΠΑΚΟΕ εξέδωσε έναν πολύ χρήσιμο δεκάλογο που θα τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν τις καθαρές από τις επικίνδυνες παραλίες και να αποφύγουν τυχόν μολύνσεις από τα επικίνδυνα μικρόβια που παραμονεύουν στα δροσερά κατά τα άλλα νερά!

1. Οταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.

2. Οταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.

3. Οταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.

4. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

5. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρομιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.

6. Να μη ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.

7. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. Η λάσπη της προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

8. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.

9. Προτού κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.

10. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.

Διαβάστε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες παραλίες της Αττικής:

1. Πέραμα
2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)
3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)
4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)
5. Bοτσαλάκια
6. Eδεμ
7. Kαλαμάκι
8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)
9. Γλυφάδα
10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)
11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)
12. Aκτή EOT Bούλα
13. Aστήρ Bουλιαγμένης
14. Bάρκιζα
15. Aκτή EOT Bάρκιζα
16. Λαγονήσι
17. Παλαιά Φώκαια
18. Λαύριο
19. Δασκαλειό Kερατέας
20. Aυλάκι
21. Bραυρώνα
22. Aρτέμιδα
23. Pαφήνα
24. Nέα Mάκρη
25. Σχοινιάς
26. Σκάλα Ωρωπού
27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)
28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)
29. Kόρινθος (Nομαρχία)
30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)
31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)
32. Iσθμια I
33. Iσθμια II
34. Σουσάκι
35. Motor Oil
36. Aγιοι Θεόδωροι II
37. Aλσος Kέντρο
38. Kινέττα (Camping Costa)
39. Eλευσίνα αρχή
40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)
41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)
42. Nέα Πέραμος OTE
43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)
44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )
45. Λουτρόπυργος (αρχή)
46. Λουτρόπυργος
47. Aσπρόπυργος
48. Aσπρόπυργος

Διαβάστε ποιες είναι οι 10 καλύτερες παραλίες της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.