Βάσεις 2012 εκτιμήσεις: τελευταίες προβλέψεις ανά πεδίο

Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις 2012, μετά τα αποτελέσματα των Πανελλάδικών 2012; Σε ποιες σχολές αυξάνεται η ζήτηση ανά επιστημονικό πεδίο;

«Εκρηκτική» είναι φέτος η ζήτηση των υποψηφίων για σχολές των κεντρικών ΑΕΙ που οδηγούν σε πτυχίο «με αντίκρισμα» όχι μόνο για την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις βάσεις 2012 των σχολών αυτών, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 18.000 μόρια), έστω κι αν η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι χειρότερη από πέρυσι.

Ενδεικτικά, στα 19.200 μόρια θα κινηθεί η βάση εισαγωγής της Ιατρικής Αθηνών, στα 18.850 μόρια η βάση των Ηλεκτρολόγων Η/Υ ΕΜΠ, στα 18.450 μόρια η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, στα 18.800 μόρια η Νομική Αθηνών. Αντίθετα, οι βάσεις 2012 των περιφερειακών τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα επηρεαστούν από τη χαμηλή ζήτηση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας -σε συνδυασμό με τις χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις- η πτώση να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια.

Μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής 2012 των 84.837 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ έγινε από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου Οριον και του κολεγίου IdEF.

Μιλώντας ο πρόεδρος του IdEF κ. Μανώλης Aμαργιανάκης τόνισε ότι η εκτίμηση των βάσεων 2012 έχει ένα σημαντικό αστάθμητο παράγοντα. Πρόκειται για τις ανατροπές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που γίνονται στη ζήτηση σχολών από τους υποψηφίους, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Για παράδειγμα παρατηρείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για τα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων δασκάλων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι στρέφονται σε παραδοσιακά ισχυρές σχολές, όπως οι ιατρικές και οι νομικές, και άλλες γενικού αντικειμένου. Και αυτό διότι τα παιδιά πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και στο εξωτερικό» λέει ο κ. Αμαργιανάκης. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών και των βαθμών πρόσβασης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας, τον αριθμό θέσεων ανά σχολή, τις βάσεις εισαγωγής 2012 των τριών προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι και την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης τα τελευταία χρόνια. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.

Διαβάστε ποιες οι εκπλήξεις στις βάσεις 2012.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε Like στο Fimes.gr