Άγνωστες μέχρι χθες τραγωδίες αρχαίων ελλήνων στο φως

Μεγάλη ανακάλυψη οδηγεί σε αύξηση 20% των σωζόμενων αρχαίων ελληνικών έργων. Ποιά χαμένα έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων βρέθηκαν σε πάπυρους;

Εύρηκα φώναξαν οι άγγλοι, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 400.000 κομμάτια παπύρων χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων.

Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.

Τα 400,000 κομμάτια αρχαίων ελληνικών παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.

Τα κείμενα της Οξφόρδης είναι μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο ή μέσα σε τάφους της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.

Ανάμεσα στα ευρήματα, υπάρχουν αρχαία ελληνικά κείμενα είτε καινούρια, είτε γνωστά από πριν των οποίων επικυρώθηκε πλέον η ύπαρξή και άλλα που είχαν χαθεί τα ιστορικά ίχνη τους και ξαναβρέθηκαν.

Μέσα στα έως τώρα άγνωστα αρχαία ελληνικά κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.

Απομένουν λοιπόν χιλιάδες αρχαία ελληνικά κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου, του Σοφοκλή, Ευριπίδη και Ησιόδου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.