Ποια μεγάλη εταιρεία αγοράζει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Ποια γνωστή εταιρεία εμφιαλωμένου νερού ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Δωδώνη και τι κινήσεις έχει κάνει γι’ αυτό;

Στρατηγική συνεργασία με την γνωστή εταιρεία παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας νερού ΒΙΚΟΣ, συμφερόντων του Πέτρου Σεπετά, ανακοίνωσαν οι εκ των υποψήφιων αγοραστών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, ΕΑΣ Ηπείρου.

Οι ΕΑΣ Ηπείρου, εκ των μετόχων μειοψηφίας της γαλακτοβιομηχανίας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι την εξεύρεση στρατηγικού συνεργάτη – όπως είχαν προαναγγείλει κατά την υποβολή της δεσμευτικής τους προσφοράς- εξέλιξη η οποία ανατρέπει τις ισορροπίες στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την ΔΩΔΩΝΗ.

Σημειώνεται ότι, τον διαγωνισμό πλέον θα ολοκληρώσει ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς μετά την εξαγορά της από την Πειραιώς η συμμετοχή της (της τάξης του 67%) στην ΔΩΔΩΝΗ παρέμεινε στην bad bank την οποία και έχει θέσει υπό εκκαθάριση το Δημόσιο. Σύμβουλοι της διαδικασίας για λογαριασμό της Αγροτικής οι οποίοι και θα υποβάλουν τις αξιολογήσεις τους στον εκκαθαριστή είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Oι ΕΑΣ που είχαν ζητήσει τραπεζικό δανεισμό για να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΤΕ, μπορούν τώρα να βασιστούν στον στρατηγικό τους εταίρο. Η ΒΙΚΟΣ εκτός από το ότι, είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με πολύ χαμηλή μόχλευση στον ισολογισμό της, χαρακτηρίζεται ως μια από τις 100 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και προσδίδει στην προσφορά των ΕΑΣ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαιτίας του ευρύτατου δικτύου διανομής που διαθέτει.

Για την ΔΩΔΩΝΗ προσφορές έχουν υποβάλει μεταξύ άλλων και η πολυεθνική Lactalis, η εταιρεία Σίμος (μέχρι σήμερα διανομέας της ΔΩΔΩΝΗ), μαζί με μεγάλο ρωσικό fund που ελέγχει το 90% στην κοινοπραξία τους και ο τουρκοκουρδικής καταγωγής επιχειρηματίας που ελέγχει την αμερικανική φίρμα γιαουρτιού Chobani.

Υπενθυμίζεται ότι, οι συνολικές υποχρεώσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο δανεισμός καλύπτει τα 40 εκατ. περίπου εξ αυτών. Τα δάνεια αυτά έχουν περάσει στη τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της απορρόφησης του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ και εκκρεμεί το ποίος θα τα εγγυηθεί.

Να προστεθεί ότι, οι ΕΑΣ, παράλληλα με την όλη διαδικασία, διεκδικούν ποσοστό της τάξης 6,7% που ελέγχει ο εκκαθαριστής ισχυριζόμενοι ότι είχε παρατύπως περάσει στον έλεγχο της Αγροτικής, όταν χρεοκόπησε ένας από τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της γαλακτοβιομηχανίας. Το ζήτημα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου και έχει προεκλογικά και όχι μόνο αναχθεί σε πολιτικό θέμα. Με την κίνησή τους αυτή, οι ΕΑΣ δείχνουν να ανταπεξέρχονται των μειονεκτημάτων που η αγορά εκτιμούσε ότι, είχε η προσφορά τους, παράλληλα η ΒΙΚΟΣ ΑΕ εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα που μπορεί να αναπτύξει πολύ περαιτέρω τις δραστηριότητες της.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του deal αναφέρει ότι, «οι σύμβουλοι των Ενώσεων διερεύνησαν εκτενώς την αγορά σε Ευρώπη, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία ήταν και εταιρείες ανταγωνιστικές, funds που αποσκοπούσαν μόνο σε υπεραξίες και εταιρείες εκτός των προδιαγραφών των Ενώσεων. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, «εν τέλει επιτεύχθηκε συμφωνία με Στρατηγικό Συνεργάτη ο οποίος φέρει τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι Ενώσεις, διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ. Η εταιρεία αυτή είναι η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., του κ. Πέτρου Σεπετά. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται δε στην ίδια περιοχή με τη ΔΩΔΩΝΗ. Κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 πρώτες ελληνικές βιομηχανίες ως προς το ύψος των πωλήσεων και στις 25 πρώτες ως προς το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία της. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι, «η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ στο σχήμα των Ενώσεων δεν θα έχει μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιδράσεις, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς απεμπλοκής φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα».

Διαβάστε ποια γνωστά παγωτά απέσυρε ο ΕΦΕΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!